Akıncı Üssü davası

- FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanıldığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 sanığın yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Akıncı Üssü davası

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda yapılan duruşmada savunma yapan sanık Ekrem Malkoç, darbe girişiminden önce Muharebe Elektronik Bilgi Sistemler Okulunda (MEBS) kursiyer teğmen olarak eğitim gördüğünü, 15 Temmuz akşamı birliğinden çağrılması üzerine okula gittiğini ifade etti.

Okulda, terör alarmı verildiğine dair konuşmalar olduğunu öne süren Malkoç, tabur komutanı eski yarbay Metin Bilgici'nin kendisinin de olduğu kursiyer teğmenleri sivil araçlara bindirip Akıncı Üssü'ne götürdüğünü aktardı.

Okuldan çıktıklarında Akıncı'ya gideceklerini bilmediklerini öne süren Malkoç, yaşananların darbe girişimi olduğunu daha sonra öğrendiğini iddia ederek, "Ben bu hain girişimin destekçisi olmadım. Mesleğimin başında tecrübesiz bir kursiyer teğmenim. Masumiyetim açıktır. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum." savunmasını yaptı.

Sanık Emre Sakarya da tutuklanmadan önce kursiyer teğmen olarak MEBS'de görev yaptığını, darbe girişiminin yaşandığı gece darbeyi destekleyecek mahiyette herhangi bir eylemde bulunmadığını öne sürdü.

15 Temmuz günü, dönemin bölük komutan vekili Üsteğmen Eren Çalışkan tarafından acilen birliğe çağrıldıklarını anlatan Sakarya, birliğe geldikten sonra Tabur Komutanı Muhabere Kurmay Yarbay Metin Bilgici'nin emriyle yola çıktıklarını, sanıklardan eski Yarbay Bilgici'nin bölgenin emniyetini almaları gerektiğini söylediğini ancak nereye gittikleri konusunda bilgi vermediğini savundu.

Akıncı Üssü'ne götürüldüklerini sonradan anladıklarını, burada da bahçede bekletildiklerini ileri süren Sakarya, Akıncı Üssü'nde yaşadıklarına ilişkin şunları söyledi:

"04.00- 05.00 sıralarında teğmen Murat Yazıcı'nın Eğitim Merkez Komutanı Tümgeneral Ersin Altunsoy ile telefonla konuştuğunu ve kendisinin bizlerin can güvenliğimizi korumamızı ve MEBS okuluna bir an önce gelmemizi söylediğini duydum. Sabaha doğru bizimle birlikte Akıncı'da olan Kübra teğmen ayrı bir WhatsApp grubu oluşturdu. Bu grubu oradan kaçmak için ve birbirimizle irtibatı sağlamak için kurdu. Sabah 09.00 sıralarında F16 uçakların kalktığını ve pistleri bombaladıklarını gördüm. Bütün kursiyer teğmenler panik halinde kaçtık. Daha sonra arkadaşlarımızın özel araçlarıyla üsten ayrıldık."

Sakarya, FETÖ ile ilişkisinin olduğuna dair iddianamede somut bir delil bulunmadığını savunarak tahliyesini talep etti.

Sanık eski kursiyer teğmen Okan Ayday da MEBS Okul Komutanlığından Akıncı Üssü'ne komutanlarının emriyle götürüldüklerini, nereye gittiklerini bilmediklerini, sabaha kadar illegal bir eyleme katılmadan beklediklerini ileri sürdü.

Ayday, olayları anladıktan sonra diğer kursiyer teğmenlerle Akıncı Üssü'nden çıkmanın yollarını aradıklarını anlattı. Hiçbir terör örgütü ve darbe girişimiyle alakasının bulunmadığını iddia eden Ayday, "15 aydır tutukluyum. Suçsuzum. Tahliyeme karar verilmesini ve mesleğime geri dönmeyi istiyorum." dedi.

Sanık eski kursiyer Erkan Durmuş ise darbe girişiminin yaşandığı gün WhatsApp grubundan mesajla kışlaya çağırıldıklarını söyledi. Eren Çalışkan'ın "Kamuflaj giyin." emri üzerine koğuşa çıktıklarını belirten Durmuş, Çalışkan'ın emriyle birliğe geldiğini, terör saldırısı olduğunun söylendiğini, ancak darbeye ilişkin herhangi bir şey duymadığını öne sürdü.

Durmuş, sabah saatlerine kadar hiçbir eyleme katılmadan Akıncı'da beklediklerini ve daha sonra kendi imkanlarıyla ayrıldıklarını, suç işleme kastının olmadığını, örgüt ile hiçbir ilgisinin bulunmadığını belirterek tahliye ve beraat istedi.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Yorumlar