3. Turizm Şurası Bakanlar Oturumu

- Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: - "Her ne kadar 26 milyon turiste karşılık 9 ayda 20 milyar dolar gibi bir gelirimiz görünse de önümüzdeki hedefin 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar dolar olduğunu biliyoruz. Bu iyileşme böyle devam ederse 2023 öncesinde bu hedefe ulaşmamız mümkün görünüyor. Şura çerçevesindeki tartışmalarımızda, belki bunu revize edip, sonuç bildirgesinde farklı bir hedefi ortaya koymamız mümkün olacak" - Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Türkiye bir cennet, bu cenneti mutlaka bütün dünyaya göstermemiz gerekir. Dünya nüfusunun yüzde 40'ının 4 saatlik uçuş mesafesinde ülkemize ulaşabilmesi, dört mevsim aynı anda turizm yapma potansiyelimiz var. Tabiat turizmi açısından zengin kaynak değerlerine sahibiz"

Google Haberlere Abone ol
3. Turizm Şurası Bakanlar Oturumu

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Her ne kadar 26 milyon turiste karşılık 9 ayda 20 milyar dolar gibi bir gelirimiz görünse de önümüzdeki hedefin 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar dolar olduğunu biliyoruz. Bu iyileşme böyle devam ederse 2023 öncesinde bu hedefe ulaşmamız mümkün görünüyor. Şura çerçevesindeki tartışmalarımızda belki bunu revize edip, sonuç bildirgesinde farklı bir hedefi ortaya koymamız mümkün olacak." dedi.

Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde bugün başlayan 3. Turizm Şurası'nda Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un moderatörlüğünde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın katılımlarıyla "Bakanlar Oturumu" gerçekleştirildi.

Bakan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, şuranın oluşmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek, şuranın hazırlık sürecinde turizmle ilgili bütün alanları kapsayan 13 ayrı komisyonda görüşlerin tartışıldığını, 333 uzmanın bu toplantılarda yer aldığını, akademisyenlerden sektör temsilcilerine kadar turizmin tüm paydaşlarının bir araya geldiğini ve ortaya bin 700 sayfalık bir rapor çıkarıldığını anlattı.

Turizm sektörüne yönelik çalışmalarda kurum ve kuruluşlar arasındaki koordinasyonun önemine işaret eden Kurtulmuş, turizmde 3. hamle döneminin bugünkü Turizm Şurası ile başladığını vurguladı.

Kurtulmuş, rakamların da turizm sektöründe bir toparlanmayı gösterdiğini belirterek, "Her ne kadar 26 milyon turiste karşılık 9 ayda 20 milyar dolar gibi bir gelirimiz görünse de önümüzdeki hedefin 2023'te 50 milyon turist, 50 milyar dolar olduğunu biliyoruz. Bu iyileşme böyle devam ederse 2023 öncesinde bu hedefe ulaşmamız mümkün görünüyor. Şura çerçevesindeki tartışmalarımızda belki bunu revize edip, sonuç bildirgesinde farklı bir hedefi ortaya koymamız mümkün olacak. Bu anlamda turist başına ortalama bin dolar getiriyi hedeflememiz lazım." dedi.

Turizm sektörüne ilgili kurum ve kuruluşlarla destek olacaklarını vurgulayan Kurtulmuş, pazar ve turizmin çeşitlendirilmesi ile yakın, komşu ülkelerle ortak destinasyonları içeren paketleri de oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

- "Türkiye bir cennet"

Bakan Kurtulmuş'un ardından konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlığının turizm alanındaki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bakanlık olarak üç şekilde turizm alanı ilan ettiklerini anlatan Eroğlu, özellikle tabiat turizmi açısından önemli çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Eroğlu, "Türkiye bir cennet, bu cenneti mutlaka bütün dünyaya göstermemiz gerekir. Dünya nüfusunun yüzde 40'ının 4 saatlik uçuş mesafesinde ülkemize ulaşabilmesi, dört mevsim aynı anda turizm yapma potansiyelimiz var. Tabiat turizmi açısından zengin kaynak değerlerine sahibiz." dedi.

Türkiye'de hali hazırda 554 tabiat turizmi kaynağı olduğunu aktaran Eroğlu, tabiat turizmiyle yeni alanları da kazandırdıklarına değindi. Antalya'nın Belek ilçesinde 265 bin 730 yatak kapasitesinin Bakanlığın tahsis ettiği alanlardan sağlandığını, bu rakamların içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığına sağlanan tahsislerin de bulunduğunu belirtti.

- "Yatırım fırsatları sunuyoruz, sunmaya devam edeceğiz"

Bakan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye gelen turist sayısının arttığını ama turizm gelirlerinin bu rakamla paralel artmadığına işaret ettiğini anımsatarak, "Hedefimiz, üst gelir grubunda yer alan turistleri tabiat turizmine çekmek için yatırım fırsatları sunuyoruz, sunmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Bu konuda turizm sektöründen gelen tekliflerin ışığında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Eroğlu, sektör temsilcilerine hitaben, "Bütün turizm potansiyeli olan yerleri harita, coğrafi bilgi sistemi üzerinde işaretledik. Bunlara da ulaşmak mümkün. Bakanlığımız coğrafi bilgi sistemlerinde en ileri noktada. Nerede, ne var, hangi potansiyel, kaynak değerler var, bu bilgiler de elinizin altında olabilir." diye seslendi.

Doğu Karadeniz'de büyük bir turizm potansiyeli bulunduğunu ve bu kapsamda üç alanın belirlendiğini anlatan Eroğlu, 41 koruma alanının da mükemmellik sertifikası aldığını, seyir terasları inşa ettiklerini ve sağlık alanında da turizme katkı sağladıklarına işaret etti.

- "Serbest turizm ticaret bölgesi yapabilir miyiz diye hazırlık yaptık"

Bakan Eroğlu, Bakan Kurtulmuş'u kış turizm imkanlarını ve özellikle Uludağ'ı dört mevsim turizme açık bir hale getirmek için başlatılan dönüşüm programını değerlendirmek üzere aralık ayında gerçekleştirilecek toplantıya davet etti.

Eroğlu, konuşmasında inanç turizmini de devreye sokmak gerektiğini aktararak, bu konuda özellikle milli park olan Ağrı Dağı'nın asayişin sağlanması ile yeniden turizme kazandırılabileceğini aktardı. Eroğlu, Bakan Kurtulmuş'un konuşma süresinin aşıldığına yönelik kendisine uyarması üzerine, "Takdir edersiniz ki turizmin yüzde 35'i bizim" diye espri yaptı.

Yapılan çalışmalar hakkında bazı bilgi veren Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Malazgirt'te gelecek yıl düzenlenecek kutlamalara yönelik master plan hazırlıklarının başladığını ifade etti.

Eroğlu, "İtalya'da çok önemli serbest turizm ticaret bölgeleri var. Biz de böyle bir serbest turizm ticaret bölgesi yapabilir miyiz diye hazırlık yaptık. Ön tarafta yat limanları, butik oteller, alışveriş merkezleri, golf alanları, terapi ormanları gibi alan çok bizde. Bir tane hazırladık, Sayın Cumhurbaşkanımıza da arz ettik, çok beğenmişti. Bu konuda 5-6 tane merkez yapabiliriz." diye konuştu.

Bakan Eroğlu, konuşmasının sonunda turizme ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini kaydetti.

Eroğlu, Kurtulmuş'a, "Bakanım süremi aştım ama teşekkür ediyorum." dedi.

Kurtulmuş da Eroğlu'nun bu sözleri üzerine, "Tabii sürenizi aştınız lafını söyleyemiyorum, şu anda 29 dakika oldu. Biraz daha konuşsanız Kültür ve Turizm Bakanlığını size devredecektim." diye espri yaptı.

Yorumlar