Şeyh Ahmet Yasin kimdir ?

Şeyh Ahmet Yasin, 14 Aralık 1987 yılında Gazze'de ikamet eden İhvan mensubu bir grup arkadaşıyla İsrail işgaliyle mücadele etmek amacıyla daha sonra Batı Şeria'da da geniş bir tabana hitap edecek Filistin İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) kurdu.

Google Haberlere Abone ol
Şeyh Ahmet Yasin kimdir ?

Filistin'in Askalan kentinin El-Cura köyünde, 28 Haziran 1936'da dünyaya gelen Şeyh Ahmed Yasin, 1948 yılında İsrail'in kurulması ve Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi üzerine ailesiyle Gazze'ye geldi.

Gençlik yıllarında spor yaptığı esnada boyun omurundaki kırılma sebebiyle tamamen felç olan Ahmed Yasin, o günden itibaren tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Gazze'deki okullarda İslami İlimler ve Arap Dili öğretmenliği yapan Yasin, daha sonra Gazze Şeridi'nin en meşhur hatiplerinden biri haline geldi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) siyasi çizgisini benimseyen Yasin, 1983 yılında "Silah bulundurmak, askeri örgüt kurmak ve İsrail'i yok etmeye teşvik etmek" suçlamasıyla İsrail yönetimi tarafından tutuklanarak, 13 yıl hapse mahkum edildi.

İsrail ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi arasında 1985 yılında gerçekleşen esir takasıyla serbest kalan Yasin, 14 Aralık 1987 yılında Gazze'de ikamet eden İhvan mensubu bir grup arkadaşıyla İsrail işgaliyle mücadele etmek amacıyla daha sonra Batı Şeria'da da geniş bir tabana hitap edecek Filistin İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) kurdu.

"Hamas'ı kurduğu ve İsrailli askerlerin öldürülmesine teşvik ettiği" gerekçesiyle İsrail tarafından 1989 yılında tekrar tutuklanan Yasin, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yasin, bu kez Ürdün ve İsrail arasında yapılan esir takası anlaşmasıyla "Hamas'ın mevcut Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'e suikast düzenleyen iki Mossad ajanına karşılık" 1997 yılında serbest bırakıldı.

Şeyh Ahmed Yasin 22 Mart 2004'te sabah namazını kılmak üzere gittiği camiden çıkışı sırasında İsrail hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Yorumlar