Edson Arantes do Nascimento Pele kimdir?

Dünya futbol tarihinin gelmiş geçmiş en ünlü futbolcusu kimdir denildiğinde ilk akla gelen isim Pele oluyor. Pele'yi, 1970'li yıllarda dünyada tanımayan insan neredeyse yok gibiydi.

Google Haberlere Abone ol
Edson Arantes do Nascimento Pele kimdir?

Pele’nin asıl adı Edson. Edson Arantes do Nascimento. Efsanevi futbolcu Pele dünyanın her yerinde tanınmaktadır.1970 yılında sosyologların yaptığı anketin sonuçlarına göre, her 100 kişiden 95'i Pele’yi tanıyor.

Büyük olasılıkla dünyanın tanınmış politikacıları ve devlet adamlarından daha popülerdir 40. Başkanı da ünlü futbolcunun popülerliğini Pele ile ilk görüşmesinde şöyle itiraf etti:

- Ben Ronald Reagan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı. Pele’ye dönerek Pele’nin ise sunuma ihtiyacı olnadığını ve bütün dünyanın Pele’nin kim olduğunu tanıdığını ifade etmiştir.

Pele çok fakir bir ailede dünyaya geldi. Babası eyalet takımında pek de tanınmayan futbolcu’ydu. Buna rağmen küçük Edson hem yaşıtlarının yanında bir futbolcu oğlu olmanın gururunu yaşarken aynı zamanda da babasının iyi bir oyuncu olmasının gurunu yaşadı.

Çocukluğundan itibaren havacı olmak isteyen Pele ebeveynlerine maddi açıdan yardım etmek için ayakkabı tamircisinde çalıştı.

Avluda futbol oynamaktan hoşlanan küçük Edson defalarca evin pencrelerini kırıp annesinin azarlamalarına maruz kaldı. Ancak bu durum daha sonra hoş bir anı olarak hatırlandı. Pele servet sahibi olduktan sonra annesine lüks bir villa satın aldı.

Brezilya’da İlk kez çocuk futbol turnuvası düzenlendi. Pele bu turnuvaya çok katılmak istiyordu ancak,  anne ve babası maddi durumlarının kötü olmasından dolayı Pele’yi bu turnuvaya dahil edemedi. Yıllar sonra bu konuyu anlatırken sadece tanınmasını geciktirdiğini ifade etmiştir.

Edson çocukluğundan itibaren her zaman Pele diye çağrılırdı. Bu lakabın ona niye verildiğini kendisi dahi hatırlamıyor.

1958 yılında ‘’Santos’’ takımının futbolcusu olan Pele ailesiyle tatil yaptığı sırada evinde otururken Brezilya bünyesinde dünya şampiyonası maçında yer alacağını radyodan öğrendi.

Devlet başkanlarının Pele’ye hayranlığı her geçen gün arttı. Birçoğu ‘’Futbol Kralı’’ ile fotoğraf çektirmekten zevk aldılar. İran şahı ise özellikle Pele’den taraf olup  Pele’yi karşılamak için üç saat havaalanında büyük hevesle futbolcuyu bekledi.

1967-1970 yıllarında Nijerya'da iç savaş sırasında karşı taraf iki günlük uzlaşma ve barış ilan etti. Ülke’nin yaşanan bu gergin durumda bile Nijeryalı’lar Pele’nin oynadığı futbol maçını takip etmeyi ihmal etmediler.

Kolombiya'da "Santos" la yerli takımın oyunu sırasında hakem Pele’ye kırmızı kart göstererek futbol sahasından uzaklaştırdı. Bunu kabul etmeyen taraftarlar ise sahaya girip hakemi dövdüler. Yedek hakem oyunu yeniden başlattığında ise Pele’yi yeniden oyuna dahil etti.

Efsanevi futbolcunun attığı 1000. golün şerefine Brezilya’da bir milyon Pele’nin eski forması dağıtıldı.

1970 yılında menajerinin Pele’yi aldatması üzerine futbolcu maddi zorluğa düştü. Bu yüzden de Pele, New York’un ‘Uzay’ takımı ile anlaşma imzaladı.

Pele’nin 1000. golünü atığı top müzayede de 22400 dolara satıldı.

Pele kaç gol attı?

Pele futbol kariyerinde 1281 gol atmıştır.

Pele mi? Maradona mı?

Pele güç ve otoritenin olduğu yerlerde görülen adam oldu ve dünyaya yansıması örnek sporcu olarak gösterildi. Maradona ise otoriteye baş kaldıran sorumluluklarını yerine getirmeyen istediği gibi yaşayan özgürcü, bir şekilde lans edildi.

"Futbol Kralı"nın şerefine 100’den fazla şarkı bestelendi. 1 metre 73 cm boyunda ki efsanevi futbolcu üç defa dünya şampiyonu unvanını kazandı.

Gazetecilerin ‘’Futbol Kralı’’na ikinci Pele dünyaya gelecek mi sorusuna ise çok basit bir cevap verdi:

- Babam ve annem artık çocuk yapamıyor. Cevabını vererek 2. Bir Pele’nin dünyaya gelmeyeceğini ifade etmiştir.

Dünya şampiyonasının birinde foto muhabirlerinin çektiği Pele fotoğrafında formasındaki ‘Puma’ logosu şirketin spor ürünleri satışını hissedilir derecede arttırdı. Bu olay Pele’nin ne kadar popüler olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır.

1990 yılının ortalarında Pele Brezilya'nın Gençlik Spor ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.

 Uluslararası Olimpiyat Komitesi Pele’yi yüzyılın sporcusu, FİFA ise yüzyılın futbolcusu olarak adlandırdı.

Birçok ödüllere sahip olan Pele için en yüksek ödül Brezilya'nın eğitim bakanlığının kendisine verdiği fahri kararname oldu ve "Futbol kralı" hakkında "Ben Pele’yim ' kitabı yüzbinlerce kişi tarafından okundu. Hatta harfleri tanımayan Brezilya’lı bu kitabı okumak için alfabeyi öğrendi. Eğitim Bakanlığı da bunu halkın faydalanması alanında büyük başarı olarak değerlendirdi.

Efsanevi futbolcu kendisini aktör gibi sinema alanında da deneyip. "Futbol kralı" 1981 yılında "Zafer" filminde yer aldı. Filmde Pele'yi  Silvester Stalon canlandırdı. Pele’nin adı birçok ticari markalarda kullanılarak başarı kazandı.

74 yaşındaki Pele hazırda iş faaliyetleri ile meşguldür. Ayrıca şiir yazar ve müellifi olduğu şarkıları kendisi ifa etmektedir.

"Hayatta hiçbir başarı tesadüfen kazanılmamıştır. Başarılı olmak için çok çalışmak ve acı çekmek gerekir. "diyen Pele çıktığı zirveye çektiği zorluklarla birlikte ulaşmıştır.

Yorumlar

Aporostopopolus THE BEST!