Hip hop severler Free Flow Festival'de buluştu

- Festival Direktörü Hammaş: - "Türkiye'den Etnique Punch ile başlıyoruz. Tahribad- İsyan, Ege Çubukçu, Önder Şahin ve Sayedar bizimle birlikte olacak. Amerika'dan ise Mc Lyte, Malik Yusef, Big Daddy Kane, Ghostface Killah ve Killah Priest sahne alacak" - "Aslında hip hop bir kültür. Rap müzik bu kültürün bir parçası, elementi. Grafiti, DJ'lik, break dans ve sokak bilgisi de bu kültürün içinde" - Tahribad-ı İsyan grubunun üyesi Zen-G: - "Hip hop, Amerika'da sıkıntı çeken bir zencinin çığlığı, Suriye'de, savaşta yaralanan bir annenin ağlayışıdır. Arakan'da dökülen kandır. Türkiye'de yaşayan bir gencin sorunlarını anlatma biçimidir"

Google Haberlere Abone ol
Hip hop severler Free Flow Festival'de buluştu

İSTANBUL (AA) - Türk ve ABD'li ünlü hip hop sanatçıları, Free Flow Festivali'nde aynı sahneyi paylaştı.

KüçükÇiftlik Park'ta gerçekleşen etkinlik öncesi AA muhabirine açıklamada bulunan festival direktörü Mehmet Emced Hammaş, Türkiye'nin ilk hip hop kültürü festivaline imza attıklarını belirterek, "Türkiye'den Etnique Punch ile başlıyoruz. Tahribad- İsyan, Ege Çubukçu, Önder Şahin ve Sayedar bizimle birlikte olacak. Amerika'dan ise Mc Lyte, Malik Yusef, Big Daddy Kane, Ghostface Killah ve Killah Priest sahne alacak." dedi.

Hammaş, hip hop müziğin Türkiye'de pek bilinmediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Aslında hip hop bir kültür. Rap müzik bu kültürün bir parçası, elementi. Grafiti, DJ'lik, break dans ve sokak bilgisi de bu kültürün içinde. Fakat MC'ler ve rap yapanlar daha çok göz önündeler. Rap ve hip hop'ı ayırmak lazım. Her rapçi, hip hop değildir. Hip hop Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da kabul edilmiş bir alt kültür. Kendi prensipleri olan, BM ve UNESCO tarafından da tanınmış bir kültür bu."

Hip hop'ın "Barış Bildirisi" adı altında 18 prensibi olduğuna dikkati çeken Hammaş, "İçinde birçok konuya yer veriyor. 18'inden bahsetsem çok olur ama asıl prensipleri, kardeşlik, barış, sevgi, anlayış üzerine kurulu." ifadelerini kullandı.

Etkinlikte sahne alan Tahribad-ı İsyan grubunun üyelerinden Asil Koç, Türkiye'de son 20 yıldır hip hop müziğinin var olduğuna işaret etti.

Asil Koç, festivalde hip hop'ın önemli isimlerinin de sahne alacağını aktararak, "Onlarla aynı sahneyi paylaşıyor olmaktan çok mutluyuz. Bu tarz etkinliklerin daha çok olması hem bizim gibi bu işi yapanlar hem de dinleyiciler için çok önemli. Umarım daha çok bu tarz etkinlikler ve festivaller olur." diye konuştu.

Medyanın hip hop kültürünü doğru yansıtmadığını savunan genç şarkıcı, ellerinden geldikçe gençlere bu kültürü doğru öğretmeye çalıştıklarının altını çizdi.

Grubun Zen-G adlı üyesi de hip hop'ın yaşanan acıların sesi olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Hip hop, Amerika'da sıkıntı çeken bir zencinin çığlığı, Suriye'de, savaşta yaralanan bir annenin ağlayışıdır. Arakan'da dökülen kandır. Türkiye'de yaşayan bir gencin sorunlarını anlatma biçimidir. Sokak sanatıdır. İçinde, grafiti, break dans, DJ'lik, sokak giyimi, sokak sanatları gibi birçok dalı bulunduran bir kültürdür. Biz de bu kültürün içinde rap müzik yapan 3 silahşörüz. Benim için hip hop, çocukluğumda ritimleriyle beni yakalayan, dans ettiren ve sonrasında bu müziği yapabilirim dedirten, özgüven kazandıran, beni sorumluluk sahibi yapan, arkadaşlarımla bağlayan, yeni bir pencere açan bir şey benim için. Hip hop bilinçli yapılması, öğrenilmesi, okunması, araştrırılması gereken bir şey. öğrenmeyen ve bilgi sahibi olmayan herkese, bu kültürü araştırmalarını öneriyorum."

Grubun V.Z lakaplı üyesi ise hip hop'ın, kendi duygularını anlatabileceği bir müzik türü olduğunu kaydederek, "Hip hop, içimdeki asıl beni bulmama yarayan şeydi.

Öğle saatlerinde başlayan ve gece yarısına kadar devam edecek etkinlik kapsamında, konserlerin yanı sıra break dans gösterileriyle ve grafiti çizimler yapıldı.

Yorumlar