Bir kursla hayatları değişti

İzmir’in kalbi Konak’ta hayata geçirilen ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ adlı AB projesine katılan Fadime Gökalp ve Münire Varol, diktikleri kumaş çantaları ve mutfak önlükleri pazarda satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.Konak...

Google Haberlere Abone ol
Bir kursla hayatları değişti

İzmir’in kalbi Konak’ta hayata geçirilen ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ adlı AB projesine katılan Fadime Gökalp ve Münire Varol, diktikleri kumaş çantaları ve mutfak önlükleri pazarda satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Konak Belediyesi bünyesinde yer alan Konak Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Vakfı (KON-SEV) ile Roman Kültürü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğinin birlikte yürüttüğü ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ adlı Avrupa Birliği (AB) projesi ile çoğunluğu Roman olan toplam 121 kadın, Düz Dikiş Makineci kursu eğitimi aldı. Geleceğe daha umutla bakan kadınlar, daha kurs alırken para kazanmaya başladı. Proje sonunda sertifika alan ve bu sayede iş bulma hayalleri gerçeğe dönüşen kadınların, hayata bakışı da değişti. Yaptıkları işten büyük keyif alan kadınlar hedeflerini daha yukarılara taşımak, kendi iş yerlerini açmak için kolları sıvadı. Kadınlar, dikiş eğitimi sonunda edindikleri bilgiler ışığında ürettikleri ürünleri Konak Belediyesinin Hatay Kapalı Pazar Yerinde her hafta Salı günü satışa sunarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Kursun sonunda edindiği bilgiler ışığında ürettiği el ürünleri pazarda satarak aile bütçesine katkı koyan kadınlardan biri de 30 yaşında, evli ve iki çocuk annesi Münire Varol oldu. Ev hanımı olarak ilk etapta hayatına farklılık katmak için kursa katıldığını dile getiren Varol, “Kurs sayesinde edindiğim bilgi ve beceriyi fırsata dönüştürmek istedim. Düz dikişle başladık işe şimdi kendi elbisemi diker hale geldim. Pazar sayesinde de diktiğimiz mutfak önlüklerini, çantaları satarak aile ekonomimize katkıda bulunuyorum” dedi. 6 ay önce sadece ev hanımı olan ve daha önce hiç çalışmamış, para kazanmamış olan Münire Varol şimdi kendi emeği ile para kazanmanın mutluluğunu yaşıyor. Öz güveninin arttığını dile getiren Varol, bu gelişimden eşinin ve çocuklarının da son derece memnun olduğunu söyledi.

Bir zamanlar hemşire olmak istediğini belirten Varol, “Artık bu hayalim gerçekleşmez; ama küçük küçük pek çok hayalim var. Öncelikle el işi yeteneğimi daha da geliştirmek istiyorum. Bu işi büyütmek istiyorum. Yarım kalan eğitimime devam ediyorum. Şimdi dışarıdan liseyi bitireceğim. 12 yaşında ve 8 yaşındaki çocuklarıma örnek olmak istiyorum. Kursla birlikte dış dünyaya baktığımız penceremiz değişti” diyerek kendilerindeki değişimi dile getirdi.

"Yaptığımız ürünlere pazara gelenlerin büyük ilgisi var"

‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ projesi ile hayatı bir anda değişen diğer bir kişi de Fadime Gökalp. Sadece yeni bilgi ve hobi edinmek için yola çıkmış; ancak bu yol onun ufkunu açmış, üç ay gibi kısa sürede meslek öğrenip iş hayatına atılmanın gururunu yaşıyor. Gökalp, “Düz Dikiş Makineci kursu ile hem kendime olan özgüvenim arttı hem de yeni arkadaşlar edindim. Çok güzel iletişim kurduk. Yaptığımız ürünlere pazara gelenlerin büyük ilgisi var” dedi. 17 yaşında evlenen ve ilkokuldan sonrasını okumayan, 19 yaşında bir oğlu olan 37 yaşındaki Fadime Gökalp’in yapmayı planladığı çok hayali var. Bunlardan biri de eğitimine devam etmek. Gökalp, “Ailem beni ilkokuldan sonra kız çocuğu olduğum için okutmadı. Şimdi dışarıdan okuyorum. Daha kültürlü olmak, daha iyi iş sahibi olmak adına yarım kalan eğitimime devam ediyorum. Şuanda Açık Öğretim Lise sondayım. Üniversiteyi de okumak istiyorum. Lisede okulu bırakıp kuaförlük mesleğini seçen 19 yaşındaki oğluma örnek olmak istiyorum” dedi.

"Hedeflerim yüksek"

Genç yaşına rağmen dizlerindeki sağlık problemini göze alarak kurslara zevkle katılan ve hedefine adım adım ilerleyen Fadime Gökalp, “Sağlık sorunları yaşamama rağmen 6. kattaki kursa aksatmadan devam ettim, sertifikamı aldım. Daha önce birkaç ay süren iş deneyimlerim oldu ama sağlık nedeniyle devam etmedim. Çevremdeki pek arkadaşım da heveslendi. Proje bitti ama yeni kurslar açılıyor semt merkezinde. Çevremdeki herkese tavsiye ediyorum. Bir kadın olarak eşime, kardeşime, oğluma muhtaç olmak istemiyorum. Kendi gelirimi sağlamalıyım. Hedeflerim yüksek. Çalışıp, para kazanıp ilerlemeyi ve kadının gücünü ispat etmeyi istiyorum. Kadın isterse her şeyi yapabilir” diyor.

Kısa süre önce ehliyet aldığını da büyük bir mutlulukla ifade eden Gökalp, şimdi İngilizce kursuna da başladığını söyledi. Fadime Gökalp ve Münire Varol ‘Gelecek Eğitimde, Eğitim Konak’ta’ projesi ile Düz Dikiş Makineci kursuna gelen 121 kadından sadece ikisi. Proje dışında semt merkezlerindeki kurslara gelen ve hayatları değişen yüzlerce kadın olduğu da ifade edildi.

Yorumlar