İranlı komutan "Yemen'de çözüme engel olunduğu" iddialarını yalanladı

SANA (AA) - İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, ülkesinin Yemen'de çözüme engel olduğu yönündeki suçlamaları reddetti. Husilere bağlı El-Mesira televizyon kanalına ilk kez konuşan Caferi, Suudi Arabistan'ın başkenti...

Google Haberlere Abone ol
İranlı komutan "Yemen'de çözüme engel olunduğu" iddialarını yalanladı

SANA (AA) - İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, ülkesinin Yemen'de çözüme engel olduğu yönündeki suçlamaları reddetti.

Husilere bağlı El-Mesira televizyon kanalına ilk kez konuşan Caferi, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları toplantısında yapılan "İran'ın çözüme engel olduğu" yönündeki açıklamaları "iddialar" şeklinde nitelendirdi.

İranlı komutan, "İsrail-Suudi Arabistan sözlerinin doğruluğu yoktur, bunlar kargaşa çıkarma çerçevesindedir. Suudi Arabistan, ABD ve siyonist oluşum (İsrail) saldırılarına 'Yemen ve bölgedeki İran projesi ve genişleme iddialarıyla mücadeleyi' gerekçe gösteriyordu ancak gerçekler, bu gerekçelerin sahte olduğunu ortaya çıkardı." dedi.

Caferi, sözlerine şöyle devam etti:

"Yemen'e yönelik saldırılar, stratejik bu ülkenin ve zenginliklerinin ele geçirilmesi ve birbirine düşman ülkelere bölünmesi amacıyla Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) maşa olarak kullanıldığı, Siyonist ve ABD saldırılarıdır. Tüm bölge halkları mücadelenin, Suudi Arabistan, İsrail ve ABD'ye karşılık vermenin tek yolu olduğunun farkında."

Husiler tarafından kutsal kent Mekke'ye yönelik İran'a ait balistik füze atıldığı suçlamalarını da reddeden Caferi, "Suudi Arabistan'daki kutsal mekanlar hiçbir zaman Yemenlilerin hedefi olmadı onlar bunu sadece bahane ediyor." diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da pazar günü Yemen meşru hükümetine destek veren Suudi Arabistan liderliğindeki uluslararası koalisyonun dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanlarınca düzenlenen toplantıda "İran'ın Yemen'de istikrarı sarsmak ve çözüme ulaşılmaması için çalıştığı" ve bununla mücadele edilmesi gerektiği belirtilmişti.

Toplantının kapanış bildirgesinde, İran'ın Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarına silah, roket, balistik füze, mayın ve askeri malzemelerle destek sağladığı belirtilerek, bu adımın, BM'nin 2216 sayılı kararının açık bir ihlali olduğu ve şiddetle kınandığı vurgulanmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler ve onlara destek olan Salih yanlıları, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Yemen hükümetine destek veriyor.

Yorumlar