Taksicileri isyan ettiren Uber'de yeni gelişme

Taksicilerin kâbusu haline gelen Uber ve benzeri internet uygulamalarıyla ilgili Avrupa'da mahkeme yeni bir karar verdi

Google Haberlere Abone ol
Taksicileri isyan ettiren Uber'de yeni gelişme

Taksicileri isyan ettiren UBER uygulamasıyla ilgili Avrupa Adalet Mahkemesi önemli bir karar verdi. Mahkeme, Uber’in dijital bir hizmet değil resmen bir ulaşım şirketi olduğuna hüküm verdi. Uber kendisinin bir taksi şirketi olmadığını, insanların elektronik olarak birbiriyle iletişim kurmasına da yardım eden dijital bir toplum hizmeti olduğunu savunuyordu.

Dava Uber’in İspanya’nın Barselona kentinde yerel taksi kurallarına uyması gerektiğinin söylenmesinin ardından geldi. Uber kararın şirketin Avrupa’daki faliyet biçimini çok değiştirmeyeceğini söylese de uzmanlar davanın paylaşım ekonomisinin sembollerinden biri haline gelen Uber için sonuçları olacağını söylüyor.

Uber’den yapılan açıklamada, “Bu hüküm çoğu Avrupa Birliği ülkesinde zaten ulaşım kanunlarına uygun şekilde hizmet verdiğimiz için çok bir şey değiştirmeyecek” denildi ve eklendi: “Fakat milyonlarca Avrupa vatandaşının bizim uygulamamıza benzer uygulamaları kullanması hala engelleniyor. Yeni CEO’muz Dara Khosrowshahi’nin de dediği gibi Uber gibi hizmetlere düzenleme getirmek normaldir. Bu yüzden Avrupa genelinde şehirlerle olan iletişimimize devam edeceğiz. Bu yaklaşımla herkesin bir tıkla güvenilir bir araç çağırabilmesini sağlayacağız.”

İstanbul'da ceza yağdı

İstanbul Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bu yıl Uber ve Scotty uygulamalarıyla yolcu taşıyan 2873 sürücüye ve onları çağıran 6 bin 600 yolcuya para cezası kesti. İsyan bayrağı açan taksciler de hükümete,  UBER ve benzeri uygulamalara karşı cezaların artırılması çağrısı yapmıştı.

UBER NEDİR

Peki bütün dünyada hem büyük kolaylık hem de büyük bir sorun haline gelen bu UBER denilen uygulama nedir? Uber uygulaması nasıl kullanılır ve Türkiye'de neden yasaklandı? Bir süredir Türkiye'de de hizmet veren akıllı telefonlardan taksi çağırma ugyulaması Uber, özellikle taksicilerin büyük şikayetleri ile karşılaştı. Vergisini ödeyen UBER'e neden ceza kesiliyor? Emniyet 81 ilde hem şoföre hemde yolcuya ceza kesiyor. Peki, Uber neden yasaklanmak isteniyor? Ayrıntılar haberimizde.

NASIL KULLANILIR? NORMAL TAKSİDEN FARKI NEDİR?

Uber nedir sorusu, uygulamanın Türkiye'de tartışma konusu olmasıyla birlikte daha fazla sorulmaya başlandı. Peki, Uber nedir, nasıl kullanılır? Uber uygulaması ile gerçekleştirilen taşımacılık hizmetinin normal taksi ya da toplu taşımadan farkı nedir? 

Emniyetten 81 ilde 'Uber' yasağıEmniyet Genel Müdürlüğü, tüm dünyanın kullandığı Uber uygulamasına karşı harekete geçti. 81 ile Uber şoförlerine ve yolcularına...
Uber, bir akıllı telefon uygulamasıdır. Telefona yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yerlere kadar eşlik edecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti vermektedir. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç, tekne ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.

Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyorç Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile döeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor.Yaklaşık 1 yıldır İstanbul'da kullanılmakta olan Uber, önümüzdeki yaz Çeşme ve Bodrum'da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle hizmet vermeye hazırlanıyor.

UBER UYGUAMASININ FARKLARI NEDİR?

ABD'li Uber şirketi akıllı telefonlara indirilen uygulama üzerinden taksi ya da lüks araç, hatta tekne hizmeti sağlıyor. Araca ihtiyacı olanlar ile araç sahibi olanları biraraya getiren uyglama, normal taksi ve toplu taşıma hizmetlerinden bazı farklılıklar gösyeriyor.

Öncelikle kullanıcı gideceği yeri ve aracı sistem üzerinden seçip belirleyebiliyor. Gideceği yeri tarif etmesine gerek kalmamakla birlikte, ne kadar sürede gidebileceğini de görebiliyor. Aynı zamanda gideceği aracı ve şoförü de kendisi seçebiliyor.

Uber uygulamasının bir diğer avantajı da ödeme yöntemi olarak kredi kartının kullanılabiliyor olması. Ödemen kredi kartı ile de yapılabiliyor ve kullanıcının yanında nakit taşıma zorunluluğu kalmamış oluyor. 

UBER NASIL KULLANILIR?

Uber’i kullanmak için ilk olarak hizmete üye olmak gerekiyor. Dilerseniz Uber.com sitesinden, dilerseniz de Android veya iPhone uygulamasından üye olabiliyorsunuz. Sonrasında bir araca ihtiyaç duyduğunuzda, uygulama üzerinden alınmak istediğiniz konumu seçiyorsunuz. Konumunuza göre araç talep ettiğinizde, bir sürücü talebinizi üstleniyor.

Bundan sonra da gitmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz ve sadece beklemek kalıyor. Dilerseniz varış noktasını seçtikten sonra, daha araç gelmeden bile yolculuğun ne kadar tutacağını görebiliyorsunuz.

UBER TÜRKİYE'DE NEREDEYSE YASAKLANDI

Türkiye'de Uber kullanmak bir anlamda yasaklandı. Peki Uber Türkiye'de neden yasaklanıyor? Uygulamadan en çok şikayetçi olan taksiciler. Uber sisteminin Türkiye'de vergi ödemediği, bunun da haksız kazanç olduğu dile getiriliyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uber uygulamaaının hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor."

YOLCUYA DA ŞOFÖRE DE CEZA KESİLECEK

Taksiciler vergi ödemiyor dese de, firma ödediğini söylüyor. Ulaşım Taksicilerin ve Minibüsçülerin tekelinde mi kalacak? Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm dünyanın kullandığı Uber uygulamasına karşı harekete geçti. 81 ile Uber şoförlerine ve yolcularına para cezası kesilmesi talimatı gönderildi.

Şirket, yasal mevzuata uygun çalıştıklarını ileri sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü, Uber'le ilgili tüm illere talimat göndererek "korsan taşımacılık" yapmak suçundan ceza kesilmesini istedi.

İLK SEFERDE 2 BİN 532 TL CEZA!

Talimata göre, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi değilse sadece ceza kesilecek. Ceza, ilk yakalamada 2 bin 532 TL, ikincide ise 4 bin 220 TL'ye çıkıyor. Eğer yolcuyu taşıyan sürücü araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlanacak.

Ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesilecek. 12 Aralık'ta gönderilen talimatta, sahibinin kullanmadığı araçların bağlanmaması gerektiği belirtildi ve Anayasa Mahkemesi'nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararı gösterildi. 12 Aralık'tan önceki uygulamada, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber araçları, sürücünün kim olduğu gözetilmeksizin 60 gün bağlanıyordu.

Emniyet yetkilileri, Uber sistemi ile çalışan araçların 'tarifeli yolcu taşıma" yetkisinin bulunmadığını, bu yöntemin korsan taksicilik alanına girdiğini belirtti. Yetkililer, belediye sınırları içinde tarifeli yolcu taşımacılığının sadece, ticari taksi, M plakalı minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüslerine ait olduğunu kaydetti. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor.

KESİLEN CEZALARI UBER ÜSTLENDİ

Geçtiğimiz hafta trafik ekipleri, Uber'in 'UberXL' aracını bağladı ve araçtaki yolculara 281 TL ceza kesti. Cezanın Uber tarafından karşılandığı belirtiliyor. Türkiye'de Uber Kullanmak Yasaklandı ama UBER Vergimizi Ödüyoruz Diyor? Kim haklı!

UBER AÇIKLAMA YAPTI: VERGİMİZİ ÖDÜYORUZ

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Uber Genel Merkezi, "İstanbul'daki UberXL araçlarımızda Ulaştırma Bakanlığı'ndan ve İstanbul Belediyesi'nden gerekli belgeler temin edildi ve vergimizi vererek çalışıyoruz. Gerekli belgelere (D2) sahip olduğumuz için korsan diye tabir edilen yasadışı taşımacılık unsurlarına uygulanan cezalar bize uygulanmamalı. Kanunun farklı şekillerde yorumlanması yenilikçi teknolojilerin önünü kapatıyor. Amerika'da New York, San Francisco, Los Angeles, Fransa'da Paris Uber'in en yaygın olarak kullanıldığı şehirlerden. Uber, ulaşım teknolojisiyle şehirlere katkı sağlamak için bütün dünyada bakanlıklar ve belediyeler ile el ele çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar