İstanbul trafiğine 9 maddelik reçete

Emniyet Genel Müdürlüğü, uzun araştırmalar neticesinde İstanbul trafiğine 9 maddelik bir çözüm önerisi hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
İstanbul trafiğine 9 maddelik reçete

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin çarpıcı bir rapor hazırladı. Raporda tespit edilen sorunlar ve bunların çözümlerine dair öneriler dikkat çekti. Milliyet gazetesinde yer alan habere göre Türkiye’de cazibe alanları, kamu kurum ve kuruluşları, Hastane, ticari alanlar gibi yerlerin şehir merkezlerinin 5-10 kilometrelik alanı içerisinde yayıldığı, bu yerlere eş zamanlı ve bireysel olarak araçlarla gidilmesi, toplu taşıma araçlarının yetersiz olması gibi nedenlerle cadde ve sokak üzerinde park edilmiş araçların karayolunun kapasitesini düşürdüğü vurgulanan raporda, ölümlü kazaların kaçınılmaz hale geldiğini belirtildi. Raporda sorun ve çözüm önerileri şöyle sıralandı:

Toplu Taşıma

Kent merkezlerinde bulunan ana arterlerde çok sayıda toplu taşıma aracının durak ve gözargahının bulunması nedeniyle trafik akımının yavaşladığı görülmekte. Trafik yoğunluğunun fazla olduğu zaman dilimlerinde toplu taşıt araçlarının belirlenen güzergahlara girmemesi, metro, tramvay gibi alternatif araçlarla ücretsiz aktarak yapılarak, alternatif farklı tali yollardan ulaşım sağlanmalı.

Engelli tedbiri

Engellilerin ulaşımının doğru etüd edilerek kalıcı ve sürdürülebilir mekansal tasarım ve planlama yapılmalı. Açık ve kapalı otoparklarda engelliler için ayrılmış özel yerlerin erişim ve yararlanmalarının elektronik kilit, bariyer gibi kontrollü şekilde kullanılmasına yönelik tedbir alınmalı.

Yaya kaldırımı

Yayalar için yatay ve düşey işaretlemeler ile alt ve üst geçitler yeterli değil. Geçit bulunan yerleri yayaların kullanma alışkanlıkları yok. Rastgele yerlerden kontrollü olmadan karşı karşıya geçiş yaparken, sürücüler de yayalara tolerans göstermiyor. Etkin önlem ve denetim alınmalı.

Bisiklet yolu

Bisiklet yollarının diğer taşıt yollarından ayrı olması gerekiyor. Ülkemizde bisiklet kullanımı yaygınlaştırılarak trafik sorunlarının önüne geçilmesi, sağlıklı yaşam gibi konularda çalışmalar başlatılmalı.

Yayalaştırma

Trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokakların, araç trafiğine tamanen ya da belirli saatlerde kapıtılarak kısıtlama getirilmeli veya toplu taşım araçlarının tercih edilmesine yönelik güzergah ve kısıtlamalar getirilerek kent merkezlerinin yayalaşacağı düşünülmekte.

Okul ve personel servisi

İşyeri ve okulların genellikle bu bölgelerde olması nedeniyle, okul ve iş çıkışlarında çok sayıda servis aracının birlikte bulunması kurumların yeterli park alanının bulunmaması, giriş ve çıkış saatlerinde yaya ve araç yoğunluğu yaşanmakta ve trafik akışı etkilenmekte. Bu nedenle okul ve resmi kurumlar başta olmak üzere servis araçları giriş ve çıkış saatlerinin 15 dakika aralıklarla yeniden düzenlenmesi ve araçların diğer sokak ve caddelerde bekleme yapılması sağlanmalı.

Araçlara kısıtlama

Kent merkezlerde yük taşımacılığı ve diğer alanlarda taşımacılık faaliyetinde bulunan araçların trafiğin yoğun olduğu cadde ve sokaklardan geçişi trafik güveliğini olumsuz etkilemekte ve tarafık akışını yavaşlatmakta. Bu tür araçlar sıkı denetlenmeli, izin belgesinin yanısıra; gün, güzergah ve saat gibi kısıtlamalar getirilmeli.

Trafik işaretlemeleri

Trafik güvenliğini sağlamaya yönelik; hız kesici kasis ve sinyalizasyon sistemleri yaygınlaştırılmalı, işaretlerin görünürlüğünü engelleyen ağaç, bina gibi engeller kaldırılmalı.

Yol çalışmaları

Gerekli izin ve tedbirlerin alınarak kamuoyunu bilgilendirici haberleryapıldıktan sonra, trafiğin yoğun olmadığı gün ve saatlerde yeterli personel ve ekipmanla mümkün olan en kısa sürede alt yapı çalışmaları gerçekleştirilmeli.

Yorumlar