6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

- Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alaboyun: -"Türkiye hem rüzgar hem de güneş açısından oldukça şanslı. Son yıllarda teknolojik maliyetler de düştü. Rüzgarda teknoloji hızla gelişti. 1 milyon dolarlık tesisi 500 bin dolara mal eder bir hale geldik" -" Rüzgar enerjisine baktığımızda rüzgarın gece daha çok estiğini düşündüğümüzde gece sanayide kullanamıyoruz. Bu kapsamda rüzgar teşviklerinin özellikle depolama ile birlikte düşünülmesi şarttır"

Google Haberlere Abone ol
6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi

ANKARA (AA) - Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarına hızla yönelmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye hem rüzgar hem de güneş açısından oldukça şanslı. Son yıllarda teknolojik maliyetler de düştü. Rüzgarda teknoloji hızla gelişti. 1 milyon dolarlık tesisi 500 bin dolara mal eder bir hale geldik." dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği tarafından düzenlenen 6. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi'nin (TÜREK) "Enerji Politikalarında Rüzgar Enerjisi" başlıklı özel oturumu, Anadolu Ajansı Enerji Haberleri Editörü Ali Berat Meriç moderatörlüğünde gerçekleştirildi.

Özel oturumda konuşan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, son dönemdeki yarışma ve projelerle yenilenebilir enerjide rekabetçi bir piyasa oluştuğunun altını çizdi.

Yeni dönemde gerçekleştirilen büyük ve küçük ölçekli yenilenebilir enerji projelerinin kamu yararı açısından çok önemli olduğunu belirten Alaboyun, "Temiz enerjideki rekabetin artmasıyla maliyetlerin daha da düşeceğine inanıyorum. Bizim teşviklerimiz 13 dolar/centten, 7 dolar/centten gidiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Enerjinin depolanmasına vurgu

Son yıllarda depolama teknolojilerinin geliştiğini ifade eden Alaboyun, şöyle devam etti:

"Bu teknolojilerin Türkiye'nin güç sisteminde yerini alması gerekiyor. Güneş enerjisinde genelde gündüz saatlerinde enerji ürettiğimiz için bunu sanayide kullanabiliriz. Dolayısıyla güneş enerjisini depolamak gibi bir ihtiyaç yok. Ancak rüzgar enerjisine baktığımızda rüzgarın gece daha çok estiğinin düşündüğümüzde gece sanayide kullanamıyoruz. Bu kapsamda rüzgar teşviklerinin özellikle depolama ile birlikte düşünülmesi şarttır. Bizim depolama alanlarına da yönelmemiz lazım. 2013 yılında Berkeley Üniversitesini ziyaret etmiştik. Orada en büyük çalışmaların enerji depolaması üzerine olduğunu gördük. Bu konuda bakanlığın ve Tübitak'ın bu konularda çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum."

AK Parti Ekonomi İşleri Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Mücahit Fındıklı da Türkiye'nin 2017 yılındaki kurulu gücünün 80 bin 500 megavata ulaştığını, rüzgarın ise toplam güçteki payının yaklaşık yüzde 7,7'sini oluşturduğunu kaydetti.

Fındıklı, yenilenebilir enerji gücünün topamdaki payının yüzde 44'e ulaştığını belirterek, "Geldiğimiz toplamda kurulu gücümüz 80 bin 500 megavat. Bunda rüzgarın payı 6 bin 200 megavat. Bu dünya ortalamasına yakın, (8,17). Üretim kısmına baktığımızda 167,5 milyar kilovatsaat toplam üretimimizin 9,7 milyar kilovatsaati rüzgardan geliyor. Toplam üretimimiz içerisinde yüzde 5,8'e denk geliyor." ifadelerini kullandı.

- Enerjide Kooperatifçilik

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ise enerji alanındaki sorunların çözümü için yenilenebilir ve yerli enerjiyi destekleyeceklerini belirterek, "Bu konuda hükümetle beraber olacağız." dedi.

Yenilenilir enerji alanında "Enerji kooperatifleri" adında bir proje ortaya attıklarını dile getiren Akın, "Türkiye'de bu kadar yenilenebilir enerji potansiyeli varken bunları sonuna kadar kullanmak için çaba göstermek zorundayız. Yeteri kadar çaba gösterilmediğini düşünüyoruz. Bu konuda biz enerji kooperatifleri diye bir proje ortaya koyduk. Bu konudaki çalışmalarımızı kitaplaştırdık. Enerjinin siyaseti olmaz, ucuz enerji için bu işin odak noktasına hepimiz rüzgarı güneşi koymak zorundayız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar