Dünya Azerbaycan-Ermenistan çatışmasından kaygılı

Dağlık Karabağ'da Azerbaycan-Ermenistan arasında yaşanan çatışmalar devam ediyor. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, "Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesinde düşmanlıkların artmasını endişe ve korkuyla izliyorum" dedi

Google Haberlere Abone ol
Dünya Azerbaycan-Ermenistan çatışmasından kaygılı

Dağlık Karabağ'da Ermenistan tarafından işgal edilen topraklar üzerinde yaşanan çatışmalar bütün dünya tarafından kaygıyla izleniyor. Çatışmalarda bugün 12 Azeri askeri, 3 de Ermeni askeri hayatını kaybetti. Çatışmalara bütün dünyadan tepkiler geliyor. Gelen çağrılar daha çok 'itidal ve sağduyu' yönünde. 

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, 12 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiği işgal altındaki Dağlık Karabağ'daki çatışmaları endişeyle izlediğini bildirdi.

Jagland, yaptığı yazılı açıklamada, Yukarı Karabağ'daki çatışma bölgesinde düşmanlıkların artmasını endişe ve korkuyla izlediğini belirtti.

Thorbjorn Jagland, "Avrupa Konseyi, iki taraftan da daha fazla sivil insanın ölümüne yol açmaktan ve şiddeti daha ileriye taşımaktan öteye gitmeyecek, bu tamamen gereksiz kan dökümüne son verilmesi talep eder.'' ifadesini kullandı.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın Avrupa Konseyi üyesi olduğuna işaret eden Jagland, ''Tarafların, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvencesinde olan yaşama hakkının korunmasını garanti etmelerini ve ateşkese saygı gösterip müzakereleri yeniden başlatmalarını istiyorum. Bu zorunlu bir insani konu.'' değerlendirmesinde bulundu.

PUTİN'DEN ÇAĞRI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'de çatışmalarla ilgili açıklama yaptı. Putin, her iki tarafa da seslenerek bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini söyledi. 

AZERBAYCAN'DAN YAPILAN AÇIKLAMA

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Ermeni güçlerinin Azerbaycan mevzilerine açtığı ateş sonucunda çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı, 12 askerin şehit düştüğü bildirilmişti. Bir Mi-24 helikopterinin Ermeni güçlerince düşürüldüğü, bir tankın ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldiği ifade edilmişti.

Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te yapılan ateşkes anlaşması çıkan gerginlikler sonucu bozulmuştu.

SARKİSYAN'DAN AÇIKLAMA

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Azerbaycan cephe hattında çıkan çatışmalarda 18 Ermenistan askerinin öldüğünü, 35'inin de yaralındığını ileri sürdü.

Sarkisyan, Dağlık Karabağ-Azerbaycan Cephe hattında meydana gelen olaylarla ilgili Milli Güvenlik Kurulu toplantısı düzenledi.

Toplantıda yaptığı konuşmada sınır hattındaki çatışmalarda Ermenistan askerlerinden 18'inin öldüğünü 35'inin yaralandığını iddia eden Sarkisyan, "Olayların neye dönüşeceği henüz belli değil" dedi. Sarkisyan, kuzeyde ve güneyde gerginlikler olduğunu, durumun kontrol altına alınmaya çalışıldığını söyledi.

Sarkisyan, Dağlık Karabağ'daki işgalci Ermeni yönetimine desteğini ifade ederek, askeri yardımlar konusunda anlaşma imzalanması için çalışmalara başlanması gerektiğini dile getirdi.

TÜRKİYE'DEN AZERBAYCAN'A TAZİYE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov'a Ermenistan ile sınır hattında çıkan çatışmalarda şehit olan Azerbaycan askerleri için başsağlığı dileğinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, Memmedyarov'u arayarak çatışmalarda şehit olan Azerbaycan askerleri için taziyede bulunduğunu paylaştı.

ALİYEV'DEN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan ordusunun cephe hattında provokasyon yaptığını ve gereken cevabı aldığını bildirdi. 

Azerbaycan Devlet Ajansının (Azertac) haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, cephe hattında yaşanan olaylarla ilgili Aliyev'e desteğini bildirdi ve Türk halkının her zaman Azerbaycan halkının yanında olduğunu vurguladı.

Aliyev de kendisine taziye dileklerinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, teşekkür etti.

Ermenistan-Azerbaycan çatışması ve Yukarı Karabağ sorununun çözümünde Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'a gösterdiği destek için müteşekkir olduklarını ileten İlham Aliyev, Türk halkına saygılarını bildirdi.

Gönüşmede Aliyev, Ermenistan ordusunun provokasyon yaptığını ve Azerbaycan mevzilerine saldırdığını belirterek, saldırının püskürtüldüğünü ve karşı tarafın gereken cevabı aldığını kaydetti.

AGİT'TEN AÇIKLAMA

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Dönem Başkanları, 12 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiği Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili taraflara, "Silahları durdurmaları ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaları" çağrısında bulundu.

AGİT Minsk Grubu Dönem Başkanları, Rusya Büyükelçisi Igor Popov, ABD Büyükelçisi James Warlick ve Fransa Büyükelçisi Pierre Andrieu, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmalardan ve büyük ölçekli ateşkes ihlalinden duyulan endişe ifade edildi. Aralarında sivillerin de bulunduğu "anlamsız" ölümlerden duyulan üzüntünün de dile getirildiği açıklamada, "Güç kullanımını en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Çatışma ve savaşların, barışçıl müzakere çözümünden başka yolu olmadığı vurgulanan açıklamada, "Tarafları, silahları durdurmaya ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz" çağrısı yapıldı.

 

Yorumlar