Bakü'nün kurtuluşunun 98. yıl dönümü anıldı

Azerbaycan'ı Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtaran Osmanlı askerleri, Bakü Türk Şehitliği'nde düzenlenen törenle anıldı

Google Haberlere Abone ol
Bakü'nün kurtuluşunun 98. yıl dönümü anıldı
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'nün, Kafkas İslam Ordusu tarafından Ermeni çeteleri ve Bolşevik birliklerinden kurtarılmasının 98. yıl dönümünde Bakü Türk Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliğinin düzenlediği törene, Büyükelçi Müsteşarı Meral Barlas, KKTC Bakü Temsilcisi Ufuk Turganer, Milletvekili Ganire Paşayeva, büyükelçilik müşavir ve çalışanları, Azerbaycan'daki Türk kurumlarının temsilcileri, iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Tören, Büyükelçi Müsteşarı Barlas'ın Şehitlik Anıtına çelenk bırakmasıyla başladı. Şehitler için saygı duruşunda bulunulan törende Barlas, şehitlik anı defterini imzaladı.

Deftere şehitlerin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sarsılmaz ilişkilerin mimarı olduğunu yazan Barlas, iki ülke arasındaki birlik, beraberlik ve kardeşliğin böyle güçlü bir temel üzerinde kurulduğunu kaydetti.

Şehitlerin Azerbaycan'ın özgürlüğü için yaptığı büyük fedakarlığın 98 yıl sonra da Azerbaycanlılar tarafından minnetle anıldığını belirten Barlas, kahramanlıklarından gurur duyduklarını şehitlerin emanetini "bir millet, iki devlet" anlayışıyla gelecek nesillere taşıma kararlığı içerisinde olduklarını vurguladı.

Barlas, deftere şunları yazdı:

"Bir mukaddes emanet olarak kucaklandığınız bu kardeş topraklarda rahat uyuyunuz. Azerbaycan'ın her köşesinde yatan Kafkas İslam Ordusu şehitlerimizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları başta olmak üzere, vatan savunmasında ebediyete intikal eden, birlik ve beraberliğimize kasteden terör saldırısında kurban verdiğimiz tüm şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyoruz. Aziz ruhlarınız şad olsun"

Daha sonra temsili şehit mezarlarına karanfil bırakan Barlas ve beraberindekiler, yakınlıktaki Şehitler Hiyabanı'nı da ziyaret etti.

Kafkas İslam Ordusu

Kafkas İslam Ordusu, Osmanlı Devleti'nin Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın talimatıyla kuruldu ve Birinci Dünya Savaşı'nda Kafkasya Cephesi'nde savaştı. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ve Dağıstan'ın Osmanlı'dan yardım talep etmesi üzerine Nuri Paşa (Killigil) komutasındaki Kafkas İslam Ordusu, Azerbaycan'a doğru sefere çıktı.

Gence'ye 25 Mayıs 1918'de ulaşan Kafkas İslam Ordusu'ndaki asker sayısı, Azerbaycan kolordusundan yapılan bin kişilik takviyeyle 12 bine ulaştı. Güzergahındaki Göyçay, Salyan, Ağsu ve Kürdemir'i de Bolşevik birlikleri ve Ermeni çetelerinden temizleyen Kafkas İslam Ordusu, 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtardı.

Kafkas İslam Ordusu, Bakü'nün kurtuluşu için bin 130 şehit verdi.

Azerbaycan'ın Bakü, Şeki, Şamahı, Göyçay, Kürdemir, Neftçala ve Guba'da birçok bölgesinde Kafkas İslam Ordusu şehitlerinin anıt mezarları bulunuyor.

Yorumlar