Moda terimleri ve anlamları nelerdir?

Moda , moda terimleri , moda dünyasındaki yabancı terimlerin anlamları

Google Haberlere Abone ol
Moda terimleri ve anlamları nelerdir?

Moda dilinden anlamayanlar için terimlerin anlamları

Moda da terimlerin çoğu Fransızcadan gelmektedir. Bu durum çok şaşırtıcı değildir. Zaten Paris dünyanın moda başkenti olmuştur. Alışverişte , dergilerde ya da bloglar da gördünüz fakat anlayamadığınız terimleri gelin birlikte inceleyelim.

''Moda kelimesi'' latince ''modos'' kelimesinden gelmiştir.

Pret-a-porte: Sanayi üretiminde ve kitlesel tüketiciler için tasarlanan modern kostüm gelişme yönüne ‘’pret-a-porte’’ denir. Fransızcadan tercümesi ise ‘’konfeksiyon’’ demektir.  ‘’Pret-a-porte’’ yılda iki defa Paris’te düzenlenen modern trendi belirler.

Atelier: Atölye tasarımcıların kendi koleksiyonunu oluşturduğu yere denir.

Couturier: Yüksek moda koleksiyonlarını oluşturan dizaynlara kuturye denir.

Outlet: Outlet dükkanlarında geçen sezonun ve geçem mevsimlerin modelleri satılır. Bu şekilde tanınmış markaların ürünleri bazen %90’a varan indirimlerle satın almak mümkündür. ‘’Outlet’’ İngilizce kökenli olup, ‘’dışarı çıkılacak yer , çıkış yeri’’ anlamına gelmektedir. ‘’Outlet’’ mağazalarında satışa sunulan ürünler mağazanın politikasına göre farklılık gösterilebilir.

Must-have: Sunulmuş koleksiyonun giysileri arasında en hit seçilmiş fasonlara denir. Bu fasonlar modası geçmediği için her kadının dolabında mutlaka yer almalıdır.

Fashionista: Moda perest demektir. Asıl moda perestler güncel koleksiyonlar ile ilgili her şeyi bilir.

Ombre: Ombre koyu dipli saçlardan uçlara doğru saçın açık renge dönmesidir.

Trençkot: Bel kısmında kuşağı ya da kemeri bulunan sıkı bağlanan , asıl rengi bej tonlarda olan yağmurluk modelidir. Trençkot içi astarlı , su geçirmeyen , yağışlı havda giymek için tercih edilen yağmurluk modelidir.

Dekolte: Giysinin omuz ve göğüs kısmının açık biçimi.

Manto: Serbest biçimli, vücuda tam yapışmayan kış giysisidir.

Şleyf: Tören giysilerinde arka bölümün yere dokunacak kadar uzun biçimi demektir.

Stiletto: Çok yüksek ve ince topuklu ayakkabıya denir. Her kıyafeti olduğundan şık, ayakları görsel olarak hayli uzun gösteren bu seksi ayakkabılar her kadının ayakkabı dolabında mutlaka bulunmalıdır.

Yorumlar