Halepçe Anıldı

Üniversite öğrencileri Beyazıt'ta, 16 Mart 1978 yılında 7 öğrencinin ölümü, 41 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan Halepçe katliamını protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
Halepçe Anıldı

Bir grup üniversite öğrencisi, 16 Mart 1978 yılında 7 öğrencinin ölümü 41 öğrencinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombalı ve silahlı saldırı ile Halepçe katliamını protesto etmek için yürüdü. Çeşitli üniversitelerden bir araya gelen yaklaşık 200 kişilik grup, 13.30 sıralarında İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Edebiyat Fakültesi önünde toplandı. '16 Martlar AKP'yle sürüyor, Beyazıt'ın, Halepçe'nin hesabını soracağız' yazılı pankart açan grup, yürüyüş boyunca 'Beyazıt Faşizme mezar olacak', 'Katil devlet hesap verecek', 'Berkin Elvan ölümsüzdür' şeklinde sloganlar attı. Beyazıt Meydanı'na gelen grup burada basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklamasını Bilal Yıldız Kürtçe, Gamze Topçu ise Türkçe okudu.

"BEYAZIT KATLİAMI, TÜRKİYE'DE İŞLENEN ONCA KATLİAM GİBİ KARANLIKTA BIRAKILDI"
Açıklamada, "16 Mart, tarihe iki kara lekeyle kazınan bir gün. 16 Mart 1978'de İÜ Eczacılık Fakültesi önünde gerçekleştirilen bombalı saldırıda 7 öğrenci hayatını kaybetti, 41 öğrenci yaralandı. Bundan tam on yıl sonra da 1988'in 16 Mart'ında Saddam yönetimi, Halepçe'de 5 bin kürdü kimyasal ve biyolojik silahlarla katletti. Beyazıt katliamı, Türkiye'de işlenen onca katliam gibi karanlıkta bırakıldı. 7 öğrencinin katledildiği, onlarca kişinin yaralandığı Beyazıt katliamında dava dosyası kapatıldı. Saddam yönetiminin Halepçe katliamı da insanlık tarihinin utanç sayfaları arasında yerini aldı. Bu topraklarda devlet geleneği haline gelen katliamlar Türkiye'de de AKP eliyle sürmeye devam ediyor. AKP iktidarı polislerimiz 'destan yazdılar', 'kahramanlar' diye nidalar savururken, bizler onların destanlarını 15 yaşında 16 kilo Berkin ile yaşadık, bizler o destanları kör sokaklarda dövülüp öldürülerek, yedi arkadaşımızı toprağa verirken yaşadık. Bizler bugün, üniversite öğrencileri olarak 16 Mart'ların ve faşist saldırıların son bulmasını, sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz. 16 Mart Beyazıt ve Halepçe katliamlarını unutmayacağız, unutturmayacağız" ifadelerine yer verildi.

SAYGI DURUŞUNDA BULUNULDU
Grup basın açıklamasının ardından Eczacılık Fakültesi önüne gelerek burada 16 Mart 1978 yılında, Halepçe'de ve Gezi olayları sırasında hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Eczacılık Fakültesi önüne ekmek bırakan grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Yorumlar