Türkiye-Venezuela Ortak İşbirliği Komisyonu 2. Toplantısı

- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: - "Bugün dört anlaşma imzalayacağız. Ekonomi, güvenlik, gıda, tarım ve hayvancılık ile turizm alanındaki bu anlaşmalar ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirecektir" - "Toplantılarımızda ekonomi, enerji, madencilik, turizm, tarım, ulaştırma, sağlık, eğitim ve güvenlik alanlarında aldığımız kararlar, ilişkilerimiz bakımından dönüm noktası teşkil edecek niteliktedir"

Google Haberlere Abone ol
Türkiye-Venezuela Ortak İşbirliği Komisyonu 2. Toplantısı

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Venezuela Ortak İşbirliği Komisyonu Toplantısı'na ilişkin, "Bugün dört anlaşma imzalayacağız. Ekonomi, güvenlik, gıda, tarım ve hayvancılık ile turizm alanındaki bu anlaşmalar ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirecektir." dedi.

Bakan Çavuşoğlu ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye-Venezuela Ortak İşbirliği Komisyonu 2'nci Toplantısı'na katıldı.

Çavuşoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, söz konusu toplantının ilkinin 2011'de başkent Karakas’ta yapıldığını hatırlatarak, ikinci toplantının da Ankara'da düzenlenmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

"Bugün dört anlaşma imzalayacağız. Ekonomi, güvenlik, gıda, tarım ve hayvancılık ile turizm alanındaki bu anlaşmalar ilişkilerimizi daha da kuvvetlendirecektir." diyen Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Venezuela hükümetinin verdiği güçlü destek için teşekkür etti.

Çavuşoğlu, söz konusu görüşmelerin, tarım, enerji, turizm ve güvenlik iş birliği gibi pek çok alanda ikili ilişkileri geliştireceğine inandıklarını belirtti.

Tarım sektöründe, ortak üretim gibi alanlarda iki ülke arasında iş birliğinin mümkün göründüğünü dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye ile Venezuela arasında kültürel ilişkileri daha da derinleştirecek adımlar atmayı planladıklarının altını çizdi.

Bakan Çavuşoğlu, "Bu kapsamda, Latin Amerika bölgesindeki ilk Yunus Emre Türk Kültür Merkezimizi Karakas’ta açmayı öngörüyoruz." dedi.

Ankara Üniversitesi bünyesinde Simon Bolivar Kürsüsü’nün kurulacak olmasının son derece önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, heyetlerin alt komitelerde ayrıntılı görüşmeler yapacaklarını kaydetti.

Bakan Çavuşoğlu, daha sonra Venezuelalı mevkidaşı Jorge Arreaza ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından toplantının kapanışında yaptığı konuşmada Çavuşoğlu, ortak deklarasyon redaksiyon grubunun kaleme aldığı taslak metnin, Ortak İşbirliği Komisyonu’nun başarılı çalışmasını yansıttığı vurguladı.

Çavuşoğlu, "Toplantılarımızda ekonomi, enerji, madencilik, turizm, tarım, ulaştırma, sağlık, eğitim ve güvenlik alanlarında aldığımız kararlar, ilişkilerimiz bakımından dönüm noktası teşkil edecek niteliktedir." diye konuştu.

Özellikle petrokok karşılığında ticaret ve hizmet alışverişi modeli oluşturmaya yönelik ortaya konan iradenin hayata geçirilmesine büyük önem verdiklerini belirten Çavuşoğlu, "Bu çerçevede, geçtiğimiz sene imzalanan tamamlayıcı anlaşma temelinde Venezuela tarafından yeni fikirler de ortaya konmuş olmasını memnuniyetle karşıladık." dedi.

Görüşmelerde, Venezuela heyetinin madencilik alanında mutabakat zaptı da sunduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Bu vesileyle madencilik konusunu iş birliği yelpazemize eklemekten memnuniyet duyuyoruz. Ulaştırma alanında da teknik müzakereleri hızlandırma ve Havacılık Hizmetleri Anlaşması’nı bir an önce imzalama kararı aldık." ifadelerini kullandı.

- İki ülke arasındaki iş birliği daha ileri noktalara taşınacak

Türk Hava Yolları'nın (THY) Venezuela'nın başkenti Karakas’a düzenlediği Havana bağlantılı uçuşların turizm alanındaki iş birliği noktasında yeni fırsat penceresi açtığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün Sayın Cumhurbaşkanlarımızın huzurunda Turizm Alanında İşbirliği Programının imzalanacak olması bu alandaki iş birliğimizi daha ileri noktalara taşımamıza imkan tanıyacak. Ayrıca bugün imzalanacak Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte ülkelerimiz arasında Karma Ekonomik Komisyon mekanizması kurulmuş olacak. Güvenlik İşbirliği Anlaşması ve Tarım Alanında Mutabakat Zaptı, ilişkilerimize iki yeni boyut kazandıracak."

Toplantının ardından ortak deklarasyon kabul edildi.

Yorumlar