NUSRET-2016 Tatbikatının tanıtımı yapıldı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca İzmir Körfezi'nde yapılacak tatbikat öncesinde TCG Heybeliada Gemisi'nde tanıtım toplantısı gerçekleştirildi

Google Haberlere Abone ol
NUSRET-2016 Tatbikatının tanıtımı yapıldı

Türkiye'nin ev sahipliğinde, NATO üyesi ülkeler ve çok sayıda ülkeden gözlemcilerin katılımıyla İzmir Körfezi'nde gerçekleştirilecek NUSRET-2016 Davet Tatbikatı'nın tanıtım toplantısı yapıldı.

Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Ahmet Tunç Veyisoğlu, TCG Heybeliada Gemisi'ndeki toplantıda, NUSRET-2016 Davet Tatbikatı'nın, Deniz Kuvvetlerinin ev sahipliğinde planlanarak icra edilen fiili bir mayın harbi tatbikatı olduğunu söyledi.

Tatbikatın öncelikli amacı ve hedefinin mayın harbini planlama ve icra konularında yüksek seviyeli eğitim ortamı sağlamak olduğunu belirten Tuğamiral Veyisoğlu, "Tatbikatın amacı özellikle dost, müttefik ve farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının mayın karşı tedbirleri konusunda birlikte çalışabilirliğini ve iş birliğini geliştirmektir. Tatbikata NATO Daimi Mayın Karşıt Tedbirleri Görev Grubu'yla 16 ülkeden katılım sağlanmıştır. Aynı şekilde NATO unsurlarıyla dost ve müttefik ülkelerin ilgisi ve katılımı, tatbikatın mayın karşıt tedbirlerine yönelik önemini arttırmaktadır." şeklinde konuştu.

Mayın Harbi Harekat Merkezi Başkanı Deniz Albay Burcin Erkin ve Mayın Harbi Harekat Merkezi Başkan Yardımcısı Deniz Kurmay Yarbay Yasin Tekin, katılımcı ve gözlemcilere tatbikat hakkında bilgi verdi.

NUSRET-2016 DAVET TATBİKATI

Türkiye'den Deniz ve Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığına ait yüzer ve uçar birlikler, NATO üyesi ülkelerden unsurlar ve çok sayıda ülkeden gözlemcilerin katılımıyla 4 Aralık'a kadar sürecek tatbikat ile birlik ve komutanlıkların mayın harbinin planlama, icra ve kıymetlendirme konularında eğitimini sağlamak, farklı ülkelerden katılan mayın harbi unsurlarının birlikte çalışabilirliğini geliştirmek hedefleniyor.

Tatbikatta Türk Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığından gemiler, uçaklar ve helikopter ile su altı savunma görev timi, Bulgaristan ve Romanya'dan mayın tarama gemisi, Romanya ve Yunanistan'dan patlayıcı maddeleri etkisiz hale getirme timleri ve Belçika'dan insansız su altı aracı timinin yanı sıra Bahreyn, Gürcistan, Katar, Kuveyt, Kore Cumhuriyeti, Lübnan, Malezya, Nijerya, Suudi Arabistan ve Romanya'dan gözlemci ve karargah subayları katılacak.

NUSRET-2016 Davet Tatbikatı kapsamında havadan ve su üstü gemileriyle mayın dökülerek kirletilmiş saha ve kanallar, mayın avlama tarama gemileri, mayın harbi dalgıçları ve patlayıcı maddeleri etkisiz hale getirme timleri tarafından mayın karşı tedbirleri harekatı icra edilerek temizlenecek. TCG Sokullu Mehmet Paşa Gemisi'nde Mayın Filo Komutanlığınca teşkil edilecek Mayın Harbi Harekat Merkezi tarafından sevk ve idare edilecek.

Mayın döküş ve mayın karşı tedbirlerini içeren 3 safhada icra edilecek tatbikatın, birinci safhası liman eğitimleri ile hava ve su üstü unsurları tarafından icra edilecek mayın döküş harekatını içeriyor. Mayın karşı tedbirleri harekatının icra edileceği ikinci safhada ise dökülen mayınlar, mayın avlama gemilerince sonarlar vasıtasıyla tespit edilecek, patlayıcı maddeleri etkisiz hale getirme timleri, mayın harbi dalgıçları ve insansız su altı cihazları tarafından teşhis edilerek etkisiz hale getirilecek. Mayın tarama gemileri tarafından icra edilecek tarama harekatıyla satha çıkarılarak toplanacak.

Etkinliklerin üçüncü aşaması kapsamında 2 Aralık'da tatbikat sonu kritiği yapılacak ve İzmir'de liman ziyaretinde bulunulacak.

Yorumlar