İzmir'de göçmen kaçakçılığı operasyonları

Sığınmacıların yasa dışı geçişlerini organize ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 10 zanlı tutuklandı.

Google Haberlere Abone ol
İzmir'de göçmen kaçakçılığı operasyonları
İzmir'de düzenlen "yasa dışı geçiş" operasyonlarında gözaltına alınan 10 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Alınan bilgiye göre, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekiplerinin 2 ay süreyle teknik ve fiziki takip yaptıktan sonra düzenlediği operasyonda gözaltına alınan 10 zanlının emniyetteki işlemleri tamamlandı.

Zanlılar, "örgütlü olarak göçmen kaçakçılığına aracılık etmek" suçlamasıyla sevk edildikleri adliyede, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Kaçıracak sığınmacı bulamayınca fiyat indirimi yapmışlar

Zanlılardan bazılarının emniyetteki sorgularında suçlarını kabul ederek birçok itirafta bulunduğu öğrenildi.

Yasa dışı geçişi organize ettiği iddiasıyla tutuklanan bir zanlı ifadesinde, "göçmen kaçakçılığına aracılık eden çetelerin" AB ülkeleri ile Türkiye arasında 18 Mart'ta imzalanan mutabakat sonrası yürürlüğe giren "Geri kabul anlaşması" sonrası Avrupa ülkelerine götürecek sığınmacı bulmakta zorlandığını belirtti.

Zanlının, geri kabul anlaşması öncesi bin ile bin 200 dolar arasında sığınmacıları yasa dışı yollardan yurt dışına çıkardıklarını söylediği, anlaşması sonrası ise Avrupa ülkelerine götürmeye ikna etmekte zorlandıkları sığınmacıları 300 ile 400 dolar civarında deniz yoluyla taşıdıklarını itiraf ettiği öğrenildi.

Artan denetimlerin kendilerini bunalttığını belirten bir diğer organizatörün ise sığınmacıların yakalanmaktan korktukları için son dönemde deniz yoluyla yasa dışı geçişten uzak durduğunu söylediği kaydedildi.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekiplerinin son 2 ayda düzenlediği 12 ayrı operasyonda yasa dışı yollardan Yunanistan adalarına geçme hazırlığındaki 495'i Suriye uyruklu 618 göçmenin kurtarılmıştı.

 

Yorumlar