Türkiye, Rusya'nın iki yüzlülüğüne 'vergi'yle cevap verdi

Türkiye'ye her türlü tahıl ürününü gümrüksüz ihraç ettiği halde Türkiye'den ithal edilmesi gereken tarım ürünlerine izin vermeyen Rusya'nın bu iki yüzlü tavrı 'gümrük vergisi konmasıyla' cezalandırılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye, Rusya'nın iki yüzlülüğüne 'vergi'yle cevap verdi

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye, karşılıklı anlaşmalara rağmen iki yüzlü davranan Rusya'ya gümrük vergisi uygulayarak yaptırım uygulama kararı aldı. Türkiye'ye her türlü tahıl ürününü gümrüksüz ihraç eden Rusya, Türkiye'den ithal etmesi gereken tarım ürünlerine hala kapıyı açmadı. Kapıların açılmadığı ürünler arasında çiftçinin özellikle ihracını istediği domates, salatalık gibi önemli ihraç kalemleri bulunuyor. Rusya sadece kendisinde üretilmeyen tarım ürünlerinin ithalatına izin veriyor. Rusya'nın bu iki yüzlü tavrı Türkiye'nin de karşılık vermesine neden oldu. Türkiye, Rusya'dan ithal edilen tahıl ürünlerine gümrük vergisi yaptırımı uygulamaya karar verdi. 

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin Rus tahıl ürünlerinin ithalatında gümrüksüz rejimin sonlandırılmasına yönelik alacağı olası bir kararın, iki ülke arasındaki normalleşme sürecini etkilemeyeceğini söyledi. Peskov, Türkiye’nin Rus tahıl ürünlerinin ithalatında gümrüksüz rejimin sonlandırıldığına yönelik iddialara ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, böyle bir kararın alınması halinde iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin etkilenmeyeceğini belirtti.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Grudzev de, Türk yetkililerle konuyu görüştüklerini belirterek, “Konuyu resmi makamlar ve özel sektör yetkilileriyle istişare ediyoruz.” ifadelerini kullandı. Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi (Rosselkhoznadzor) Başkan Yardımcısı Aleksey Aleksenko ise, RIA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Türkiye'den söz konusu iddialara yönelik herhangi bir ön bilgilendirme almadıklarını belirterek, “Uzmanlarımız konuyu araştırıyor.” dedi.

Resmi makamlar tarafından henüz teyit edilmeyen iddialara göre, Türkiye, Rusya’dan buğday, mısır ve ayçiçek yağı dahil bazı ürünlere yüzde 130'luk vergi koyarak, bu ürünlerin ithalatını kısıtlamaya başladı. Rus medyasında ayrıca, Rusya Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği'nin Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'e bir mektup göndererek, Türkiye’nin söz konusu kararına ilişkin çözüm bulunması talep ettiği bilgisine de yer verildi.

Rusya tarımda yaptırım kartını kullanıyor

Rus Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, Rusya geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 4,7 milyon tonluk tahıl ürünü ihraç ederken, Rusya'nın Türkiye'den tavuk eti, hindi eti, domates, salatalık, turşu, üzüm, elma, armut ve çilek ithalatı yasağı ise hala devam ediyor. Rusya Tarım Bakanı Tkaçev, bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın sadece kendi topraklarında üretimi yapılamayan veya az bulunan sebze ve meyvelerin sevkiyatına izin verdiğini belirterek, "Domates ve salatalığı kendimiz yetiştirmemiz gerekiyor." demişti.

Rus üreticiler endişeli, Moskova'dan açıklama bekliyor

Rusya Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Sergey Balan, Türkiye’nin Rusya tahıl ürünleri açısından çok önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Birlik olarak Rus Tarım Bakanına bir mektup yazdık ve bu konuda resmi açıklama bekliyoruz.” dedi. Balan, Türkiye’nin Rus tahıl ürünlerinin ithalatında gümrüksüz rejimin sonlandırıldığına yönelik iddialara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Rusya tahıl ürünleri için geleneksel bir ortak ve çok önemli bir pazar olduğuna vurgu yaptı.

Rusya’nın 2015 ve 2016 yıllarını kapsayan dönemde Türkiye’ye 3 milyon ton buğday ihraç ettiğini belirten Balan, geçen yılın temmuz ayından bugüne kadar ise1,9 milyon tonluk buğday ihraç edildiğini söyledi. Türkiye pazarına Rusya’nın yılda 5 milyon tona kadar buğday ihraç edebileceğini vurgulayan Balan, “Birlik olarak sorunun çözümü için Rus Tarım Bakanına bir mektup yazdık bu konuda resmi açıklama bekliyoruz.” dedi.

Resmi makamlar tarafından henüz teyit edilmeyen iddialara göre, Türkiye, Rusya’dan buğday, mısır ve ayçiçek yağı dahil bazı ürünlere yüzde 130 vergi koyarak, bu ürünlerin ithalatını kısıtlamaya başladı. Rus Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, Rusya geçen yıl Türkiye’ye 4,7 milyon ton tahıl ürünü ihraç ederken, Rusya'nın Türkiye'den tavuk eti, hindi eti, domates, salatalık, turşu, üzüm, elma, armut ve çilek ithalatı yasağı ise devam ediyor. Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, bir süre önce yaptığı açıklamada, Rusya’nın sadece kendi topraklarında üretimi yapılamayan veya az bulunan sebze ve meyvelerin sevkiyatına izin verdiğini belirterek, "Domates ve salatalığı kendimiz yetiştirmemiz gerekiyor." demişti.

Yorumlar