Rusya, domatesle tehdit etmeye başladı

Türkiye'nin Rus mallarının ithalatına yönelik kuralları değiştirmesi tepkiye neden olmuştu. Rusya şimdi de kural değişikliğinin Türk domatesini de etkileyeceği tehdidinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya, domatesle tehdit etmeye başladı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Uçak krizinden sonra gerileyen Türk-Rus ticareti hala rayına oturmazken, Türkiye'nin aldığı önlemer Rusya tarafından tepkiyle karşılandı. Defalarca söz vermesine rağmen Türk mallarına yönelik kısıtlamaları kaldırmayan Rusya, Türkiye'nin benzer bir karar almasını içine sindiremedi. Zaten uzun zamandır Türk domatesine ambargo uygulayan Rusya, Türkiey'nin buğday ve benzeri Rus mallarına kısıtlama getirmesinden sonra yeniden domatesle tehdit etmeye başladı. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Türkiye'nin Rus tarım ürünlerinin ithalat kurallarında yaptığı değişikliklerin Türk domatesinin Rusya'ya sevkiyatını etkileyebileceğini söyledi.

Rossiya 24 televizyonuna demeç veren Dvorkoviç, "Türk pazarında Rus tarım ürünleri ve ihracatçılar için getirilen kısıtlamaları değerlendireceğiz. Eğer ürünlerimize yönelik yaklaşımın yeteri kadar yapıcı olmadığını görürsek, elbette bu durum bizi Türk domatesinin Rus pazarına girmesi yönünde karar almaya yakınlaştırmayacak" dedi. Dvorkoviç, Türkiye ile her iki tarafın kabul edeceği bir çözüm bulmaktan yana olduklarını da kaydetti. Öte yandan Dvorkoviç, Rusya'da domates üretimi yapılmayan dönemlerde Türkiye'den yaklaşık 50.000 ton domates ithalatına izin verebileceklerini söyledi.

"Bizim yaklaşımlarımız belli. Rusya'da domates üretilmeyen aralık ayından nisan ayına kadar yaklaşık 50.000 ton Türk domatesinin Rus pazarına sevk edilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz" diye devam eden Dvorkoviç, kontrol edebildikleri 4 şirket bulunduğunu ve bu şirketlerden domates ithal edebileceklerini vurguladı.

Yorumlar