''İmtizac: Ayrışmadan Uyuma'' sergisi açıldı

- Uluslararası göç ve toplumsal uyuma yönelik araştırmayı konu alan sergi, 20 Kasım'a kadar Marmara Üniversitesi Rektörlük binasında ziyaret edilebilecek

Google Haberlere Abone ol
''İmtizac: Ayrışmadan Uyuma'' sergisi açıldı

İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi Kent Sorunları ve Yerel Yönetimler Araştırma ve Uygulama Merkezi (KEYEM) tarafından, uluslararası göç ve toplumsal uyuma yönelik araştırmayı konu edinen ''İmtizac: Ayrışmadan Uyuma'' isimli sergi açıldı.

Sultanahmet'teki Marmara Üniversitesi Rektörlük binasındaki açılışta AA muhabirine açıklamada bulunan Marmara Üniversitesi Kent Sorunları ve Yerel Yönetimler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yasemin Çakırer Özservet, merkezde kent, yönetişim, uluslararası göç ve çocuk olmak üzere 4 ayrı çalışma grubu yaptıklarını ve bugün uluslararası göç ve toplumsal uyum grubunun çalışmalarını sergilediklerini söyledi.

Uluslararası göç grubuyla toplumsal uyuma yönelik ne gibi çalışmalar yapmaları gerektiği yönünde düşündüklerini belirten Özservet, ''Daha önce hiç değinmediğimiz ekonomik boyuta değinelim istedik ve göçmen girişimcilerle başladık. Göçmenlerle ilgili ciddi bir ön yargı olduğu kanısına vardık. Ön yargıları araştırdık. Üniversitemizdeki Suriyeli öğrencilerle beraber uyum çalıştayları yaptık.'' diye konuştu.

Serginin isnad, misal, temas, irade, zuhur, ahenk ve cümle olmak üzere 7 alandan oluştuğunu ve bu çalışmaları aksettirecek 'imtizac' kelimesini sergiye uygun bulduklarını ifade eden Özservet, Türk tasavvuf ve musiki lügatinde ahengi en iyi anlatan kelimenin "imtizac" olduğunu ifade etti.

''İmtizac'' kelimesini "akrostiş şiir" gibi sergide oluşturdukları alanlarla tanımladıklarını aktaran Özservet, şöyle konuştu:

''Ayrışma yaşamadan bir uyuma nasıl gidebiliriz onu hedefledik. 'İ' harfiyle 'isnad' kelimesine ulaştık ve önyargı çalışmamızı ilk olarak sunduk. Göçmenlere karşı suç ve kötü şeyler isnad edebiliyoruz. O isnadlarımızla yüzleşelim istedik. Ardından 'misal' yani örnek olarak göçmen girişimciler çalışmalarımızı sergiledik. Sonra 'temas', iyi örneklerle nasıl bir temasımız olur karşılaşalım istedik. Ardından da bir 'irade' gösterelim, bu uyum çalıştaylarını hem görelim hem de hepimizde bir irade oluşsun istedik. 'Zuhur' kelimesiyle de burada nasıl bir uyum çıkıyor, nasıl bir birliktelik olabilir diye düşündük. Daha sonra da bir 'ahenge' ulaştık. Müziği referans vererek ahenkle tınılara ulaştık. En son da 'cümle' alanı, tüm sergiyi gezdikten sonra cümlelerimizi oluşturup bir havuzda toplayacağımız cümle alanında sergimiz sona eriyor.''

Serginin gezilmesinin ardından, Country For Syria Müzik Grubu, sergiyi görmeye gelenlere müzik dinletisi sundu.

Ressam Atalay Mansuroğlu'nun göç temalı resimleri, Suriyeli hattat Yasin Osama Hejaze'nin hat çalışması ve Suriyeli ressam Farah Trablsie'nin resimlerinin yer aldığı sergi, 20 Kasım'a kadar ziyaret edilebilecek.


Yorumlar