Eritre'de muhalif gösteriler

- Muhalif grup Kızıldeniz Afar Demokratik Örgütü Sözcüsü Ahmed, protestolar sırasında 28 kişinin öldüğünü, yüzlerce kişinin yaralandığını öne sürdü

Google Haberlere Abone ol
Eritre'de muhalif gösteriler

ANKARA (AA) - Eritre'nin başkenti Asmara'daki protesto gösterilerinde 28 kişinin hayatını kaybettiği iddia edildi.

Etiyopya merkezli Eritreli muhalif grup Kızıldeniz Afar Demokratik Örgütü Sözcüsü Nasreddin Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede pazartesi günü başlayan muhalif gösterilerin devam ettiğini belirterek, güvenlik güçlerinin göstericilere müdahalesi sonucu 28 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını ileri sürdü.

Gösterilerin bugün de Asmara ve diğer şehirlerde sürdüğüne dikkati çeken Ahmed, olayların Müslümanlara ait özel bir okulun kamulaştırılmak istenmesi sonucu başladığını söyledi.

Ahmed, "Gösteriler halen devam ediyor ve hükümetin bunu durdurması çok zor. Bu sadece başlangıç, insanlar hakları için mücadele ediyor." diye konuştu.

Eritre Enformasyon Bakanı Yemane Gebremeskel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Asmara'daki bir okulda küçük bir gösteri düzenlendiğini, kimsenin yaralanmadığını ileri sürmüştü.

ABD Asmara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada ise gösterilerin barışçıl şekilde başlasa da şiddete dönüşebileceği belirtilerek şehrin farklı noktalarında silah seslerinin işitildiği kaydedilmişti.

Etiyopya'dan bağımsızlığını kazandığı 1993 yılından bu yana ülkeyi Isaias Afwerki'nin liderliğini yaptığı Demokrasi ve Adalet için Halk Cephesi (PFDJ) yönetiyor.

BM Güvenlik Konseyi, Eş-Şebab ve benzeri silahlı örgütlere destek verdiği gerekçesiyle ülkeye silah satışı yasağı gibi yaptırımlar uyguluyor.

BM İnsan Hakları Konseyi ise Eritre'yi yargısız infaz ve işkence gibi sistematik insan hakları ihlalleri işlemekle suçluyor.


Yorumlar