Ucuz et kararı diğer perakendecileri memnun etmedi

Yoksul vatandaşın da et alabilmesi için başlatılan kampanyanın iki marketle sınırlı tutulması perakendecileri rahatsız etti. Bakanlık kararıyla ucuz eti BİM ve A101'in satması uygun görülmüştü.

Google Haberlere Abone ol
Ucuz et kararı diğer perakendecileri memnun etmedi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Mustafa Altunbilek, kırmızı et fiyatını düşürmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hayata geçirdiği ucuz et satışında, Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) dün imzaladığı sözleşmeleri değerlendirdi. Altunbilek; "İmzaların sadece iki indirim market zinciri ile atılması, yerel zincirleri, küçük esnafı, kasapları hatta gıda perakendesindeki tüm oyuncuları daha da zora sokacak" dedi.

Halkın alım gücü gözetilerek kırmızı et fiyatını düşürmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı ucuz et projesinde gelinen son noktayı değerlendiren TPF Başkanı Mustafa Altunbilek; "Bakanlığımızın vizyoner girişimi ile başlatacağını duyurduğu ucuz et projesinde gelinen noktada; ESK tarafından alınan kararların tekrar gözden geçirilmesini düşünüyoruz. Ucuz et projesinde imzaların sadece iki indirim market zinciri ile atılması, sektörümüzün geleceğinden bir kez daha kaygı duymamız gerektiğinin açık bir göstergesidir" dedi.

Türkiye genelinde indirim marketi enflasyonu olduğuna ve sürekli yeni indirim mağazaları açılmaya devam ettiğine dikkat çeken TPF Başkanı Mustafa Altunbilek; "Dünyadaki çıkış noktası tüketicilerin iyi ürünü daha hesaplı karşılama talebi olan indirim marketi formatı, Türkiye'de maalesef farklı bir boyuta ulaştı. 82 milyon nüfuslu Almanya’da 8 bin 200 indirim marketi varken, 80 milyon nüfusa sahip ülkemizde, indirim marketlerinin sayısı neredeyse 20 bine ulaştı. Perakende Yasası’ndaki eksik hususlardan yararlanarak hızla yayılan indirim marketleri, uyguladıkları aşırı fiyat rekabeti karşısında yerel yatırımcı, küçük esnaf dayanamıyor ve yavaş yavaş kepenk kapatmaya başladı. Öte yandan indirim marketlerinin gıda üreticileri ve ülke ekonomisi üzerinde uzun vadede yaratacağı etki göz ardı edilmemeli" açıklamasını yaptı.

Hükümetten indirim marketleri konusunda bir düzenleme beklerken, et konusunda da indirim marketlerine rekabet avantajı tanındığını belirten Altunbilek şöyle konuştu; "Herkesin her ilde, her ilçede ticari faaliyet yapma hakkına sonsuz saygı duyuyoruz. Başta istihdam olmak üzere birçok alanda katma değer yaratan perakende sektöründe indirim marketleri herhangi bir lokasyon, kriter göz önünde bulundurmaksızın aynı cadde, mahalle, sokakta diğer marketlerle, bakkalla küçük esnafla açılışlarına devam ediyor. Bu durum yerel yatırımcıyı zora sokuyor. Her bir yerel market minimum 20 kişi istihdam ediyor. İndirim marketlerinin artan sayısıyla satış yapmakta zorlanan yerel marketler hayatına devam edebilmek için ya farklı marketlerle birleşmek zorunda kalıyor ya da marketini kapatıyor. Başta yerel yatırımcıyı kaybediyoruz. Kapanan marketlerle çalışanlar işsiz kalacak. Diğer yandan fiyatta rekabet için fason üretim yaptıran indirim marketleri üreticiyi de, tedarikçiyi de zor durumda bırakıyor. Sonuç olarak yerel yatırımcı, yerel marketlerle bakkallardaki çalışanlar, şehir ekonomisi, Türkiye kaybediyor.”

TPF Başkanı Mustafa Altunbilek; "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın ucuz et konusunda bize destek olacağı kanaatindeyiz. Perakendeciler olarak önerimiz, indirim mağazalarına Et ve Süt Kurumu tarafından verilen etin bizlere de verilmesi. Eti, Bakanlığımızın öngördüğü şartlarda tüketicimizle buluşturmak istiyoruz. Bizim talebimiz bu, farklı bir şey istemiyoruz. Bizler de yıllardır perakendenin içindeyiz, katma değer üretiyoruz. Bizim 'oraya verilsin, buraya verilmesin' diye bir düşüncemiz yok ama bizler de ayırt edilmeden bu işin içinde olmak istiyoruz" dedi.

Yorumlar