Fas’taki "toplumsal eylemleri organize eden" Rif Hareketi mensuplarının yargılanması

-Kazablanka İstinaf Mahkemesi, hareketin yöneticilerinden Zefzafi ve beraberindeki 30 kişinin dosyasıyla 21 göstericinin dosyasının birleştirilmesi talebini ele almak üzere duruşmayı 7 Kasım'a erteledi -Rif Hareketi mensupları ve 21 gösterici tutuklu yargılanacaklar

Google Haberlere Abone ol
Fas’taki "toplumsal eylemleri organize eden" Rif Hareketi mensuplarının yargılanması

RABAT (AA) - Fas'ın kuzeyindeki gösterileri organize ettikleri gerekçesiyle mayıs ayında tutuklanan Rif Hareketi yöneticilerinden Nasır ez-Zefzafi ve beraberindeki 30 kişi ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Kazablanka İstinaf Mahkemesi'nde görülen davada, Savcı, Zefzafi ve beraberindeki tutukluların dosyasının yargılanması devam eden 21 göstericinin dosyası ile birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, birleştirme kararını ele almak için duruşmayı 7 Kasım'a ertelerken, tüm sanıkların tutuklu yargılanmalarına hükmetti.

Öte yandan, Zefzafi, Fas resmi televizyon kanalları Maroc 1 ve Maroc 2'nin mahkemeden çıkarılmasını istedi. Talebi kabul görmeyince, slogan atan ve mahkeme başkanıyla tartışan Zefzafi salondan çıkarıldı. Diğer tutuklu göstericiler de Zefzafi'ye destek olmak için mahkeme salonundan çıkmayı talep etti.

Mahkemenin akreditasyonu olan gazetecilere de çekim izni vermesinin ardından mahkeme normal seyrinde devam etti.

Kazablanka İstinaf Mahkemesi'nin önünde tutuklu göstericilere destek olmak için toplanan sanık aileleri ve aktivistler slogan atarak Zefzafi’nin posterlerini açtı.

Fas'ın kuzeyindeki El-Huseyma kentinde Ekim 2016'da bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak ölmesinin ardından çok sayıda gösteri düzenlenmişti. Bölgesel kalkınma için söz verilen projelerin hayata geçirilmediği gerekçesiyle gösteriler mayısta yeniden başlamıştı.

Resmi açıklamalara göre, mayıs ayından bu yana devam eden gösterilerde aralarında yerel medya mensuplarının da bulunduğu 250'nin üzerinde eylemci gözaltına alınarak haklarında hukuki işlem yapıldı.

Yorumlar