Yıllık izin süreleri uzatıldı

Yıllık izin hakları ve süreleri konusunda bazı değişiklikler yapıldı. Peki yeni yönetmeliğe göre yıllık izin süresi kaç gün olacak?

Google Haberlere Abone ol
Yıllık izin süreleri uzatıldı
Yıllık iznin 10 günlük kısmı aşan izin süreleri istendiği kadar bölünebilecek. Böylece hafta içine denk gelen bayramlarda 1 gün, 1.5 gün izin kullanan 9 güne kadar tatil yapabilecek.

Yeni yasayla yıllık izin haklarında yapılan değişiklikle iznin 10 günlük kısmının aşan izin süreleri istendiği kadar bölünebilecek. Böylece hafta içine denk gelen Kurban ve Ramazan bayramlarında 1 gün, 1.5 gün izin kullanan 9 güne kadar tatil yapabilecek. 10 günlük bölünemeyecek kısım ise çalışanın dinlenebilmesi için makul ölçüde bir süre uzaklaşması gerektiğinden hareket edilerek belirlenmiş. Yıllık izin hakkını elde edebilmek için işçinin işyerinde işe başladığı günden itibaren bir yıl çalışmış olması gerekiyor. İlk defa işe başlayan gençler için deneme süresi de hesaba dahil ediliyor. Kanuna göre, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmıyor.

Pazartesi gününden başlayarak 5 gün izin alan işçi, hafta sonu tatilini de ekleyerek fiilen daha uzun süre izin yapma hakkına sahip.

İZİN SÜRESİ ÇALIŞMAYA GÖRE DEĞİŞİYOR

Yıllık izin hakkı, işyerindeki hizmet sürelerine göre şöyle:
1 yıldan 5 yıla (dahil) kadar olanlara: 14 gün,
5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara: 20 gün
15 yıl ve daha fazla olanlara: 26 gün.
Hizmet süresi ne olursa olsun 18 yaşından küçük, 50 yaşından büyük işçilere: 20 gün 

Yorumlar