Türk-İş bütün taşeronlara kadro isteyecek

Türk-İş bu yıl hükümet ile pazarlığında iki konuyu öne çıkaracak. Birincisi enflasyon farkıyla birlikte yüzde 18 zam, ikincisi ise bütün taşeronlara kadro verilmesi.

Google Haberlere Abone ol
Türk-İş bütün taşeronlara kadro isteyecek

Türk-İş 157 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi için şartlarını açıkladı. Hükümete sunulan öneride kamuda çalışan işçiler için yüzde 18 zam talep edildi. Söz konusu zammı bu yıl için isteyen Türk-İş, 2018 için ise enflasyon oranına ek 4 puan zam talep etti. Sendikanın en önemli isteği ise taşeron işçilerin tümüne kadro verilmesi oldu.

Kamuda çalışan 157 bin işçinin merakla beklediği iki yıllık toplu sözleşme görüşmelerinde yetkili sendika olarak masaya oturacak Türk-İş taleplerini açıkladı. Hükümete sunulan öneride 2017 için yüzde 18 zam isteyen Türk-İş, 2018 için ise enflasyona artı 4 puan zam talep etti. Türk-İş tarafından Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Koordinasyon Kurulu’na yapılan teklif metninde; 2017 önerileri arasında işçi maaşlarına iyileştirme talebini içeren maddeler de yer alıyor

DÜŞÜK MAAŞLARA YÜKSEK ZAM OLSUN

Türk-İş’in teklif ettiği rakamlarda kamuda çalışan işçilerin ücretler arasındaki farkın azaltılması isteği dikkat çekti. Bu anlayışla hazırladığı anlaşılan teklif listesinde; maaşı 2 bin 200 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 400 TL, 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 200 TL iyileştirme yapılması istendi. Sendika; 2 bin 500 TL ile 2 bin 850 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 100 TL artış talep etti.

BİN LİRA DA SEYYANEN

Türk-iş taleplerinden biri de seyyanen zam. İşçilere her yılın beşinci ayı içinde bir defaya mahsus olmak üzere denge ödeneği olarak bin TL ödeme istendi. Kabul görüp toplu sözleşme metnine dahi olması halinde bu ödemeden toplu iş sözleşmesinin imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olan işçiler yararlanacak. Hükümete sunulan teklif listesinde Türk-İş, sosyal yardım olarak ise 400-500 TL’lik ödeme, yemek parası ve giyim yardımı da talep etti.

DAİMİ İŞÇİ KADROSU

Ücret ve diğer ödemelerin yanısıra Türk-İş’in toplu sözleşme görüşmelerinde masaya koyacağı iki önemli konu daha var. Alt işveren (taşeron) yanında çalışan binlerce işçinin sorunlarına dikkat çeken sendikanın şart koştuğu konulardan biri ise taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi. İşyeri, işletme ve işkoluna özgü ücret, iş riski analizi ve çalışma ilişkileri gibi sorunların da toplu sözleşme masasında olacak diğer konular.

Yorumlar