Kar tatili yapanlara fazla mesai sürprizi

Türkiye’yi etkisi altına alan kötü hava şartları kar tatilini de beraberinde getirdi, çalışanlar hava ve yol şartları nedeniyle iş yerlerine gidemedi, bazı şirketler mesaiye kar molası verdi. Ancak iş hukukunda ‘kar tatili’ yok.

Google Haberlere Abone ol
Kar tatili yapanlara fazla mesai sürprizi

Sonhaberler | Haber Merkezi

KPMG Türkiye Hukuk Bölüm Başkanı Onur Küçük uyarıyor: Zorunlu nedenlerle işyerinin tatil edilmesi halinde işveren telafi çalışması yaptırabilir… Trend olan ‘Homeoffice’ modeli ise yasal olarak kabul görüyor. Yani evden çalışan, işyerine gelmiş gibi çalışmış sayılıyor.

Bu yıl oldukça sert geçen kış mevsimi nedeniyle hayatın durduğu günler oldu. Özellikle önceki hafta İstanbul’da etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok şirket zorunlu kar molası verdi. Bazı işyerlerinde kar tatili ilan edildi, çoğunda ‘homeoffice’ diye adlandırılan evden çalışma sistemi uygulandı. Peki İş Kanunları, zorunlu hallerde çalışma şartlarını nasıl düzenliyor? KPMG Türkiye Hukuk Bölüm Başkanı Onur Küçük zorunlu kar tatili ilan eden işverenlerin, personelden telafi çalışması talep edebileceğine dikkat çekti.

Günde üç saat çalışabilirler

Küçük, “Zorunlu sebeplerle işyerinin tatil edilmesi veya çalışma saatinin önemli ölçüde altında kalınması halinde işveren, çalışanına telafi çalışması yaptırabilir” dedi. İşverenin telafi çalışmasını iki ay içerisinde yaptırması gerektiğini vurgulayan Küçük, yasal düzenlemenin esaslarını şöyle sıraladı:

Telafi çalışmasına giden işçi günde 11 saatten fazla çalışmamalı. Bu nedenle telafi çalışmaları günde üç saatten fazla olmamalı.Telafi çalışmaları tatil günlerinde gerçekleşmemeli. Örneğin hafta içi beş gün çalışılan bir iş yerinde hafta sonu telafi çalışması yaptırılamıyor.Telafi çalışması, normal çalışma düzeninin sağlanmasını takip eden iki ay içinde yaptırılmalı.

Evden çalışana ‘fazla mesai’ yok

Kar yağışı nedeniyle işyerine ulaşamayan ancak evinden çalışanlar için ise durum farklı. Küçük, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 14’üncü maddesine yapılan ekleme ile çalışanlara ‘uzaktan çalışma’ imkanı getirildiğini hatırlattı. Buna göre, evden mesaiye devam edenler, herhangi bir mail ya da hazırlanmış rapor ile çalıştığını ispat ederse işyerine gelmiş gibi çalışmış sayılıyor. Böylece işverenin bu kişiye telafi çalışması yaptırması mümkün olmuyor.

Yorumlar