İşçi ve memur sendikaları 'taşeron' düzenlemesi için ne dedi?

Türk-İş ve Hak-İş, hükümet tarafından getirilmesi planlanan taşeron düzenlemesi konusunda "memnuniyetleri"ni dile getirdi. İki büyük sendika, yapılan düzenlemenin isabetli olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
İşçi ve memur sendikaları 'taşeron' düzenlemesi için ne dedi?

Sonhaberler | Haber Merkezi

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı yazılı açıklamada, taşeron düzenlemesine katkıları bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ve tüm bakanlara teşekkür etti. Uzun yıllar gündemde olan "taşeron sorunu"na köklü çözüm getirilmesi konusunda önemli bir adımın atıldığını belirten Arslan, "Bugünü aslında hem taşeron işçiler hem mevsimlik işçiler hem de 4/C'liler için tarihi bir gün olarak değerlendirmek gerekiyor. Kamuoyunu yakından ilgilendiren çok önemli bir konuya ciddi bir çözüm getirildiğini görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Arslan, düzenlemeyle yerel yönetimlerde imtiyazlı bir kamu şirketi kurularak, bütün taşeron şirketlerin tasfiye edileceğini, buralarda çalışanların belediyenin kendi kuracağı imtiyazlı şirketinde işçi statüsünde sendikal ve diğer haklarıyla istihdam edileceğini bildirdi. ÇAYKUR, Orman Genel Müdürlüğü, şeker fabrikaları ve belediyelerde çalışan mevsimlik ve geçici işçiler için 5 ay 29 gün çalıştırılma zorunluluğu olduğunu hatırlatan Arslan, şunları kaydetti: "Şimdi bu süreyi işverenin talebi üzerine 9 ay 29 güne kadar çıkarabilecek bir düzenleme var. Hak-İş olarak, arkadaşlarımızın tamamının 12 ay süre ile çalışmalarını talep ediyorduk. Ancak bu düzenleme de önemli bir gelişmedir, önemli bir adımdır. Bu düzenlemeyi gelecekteki düzenlemeler için önemli bir adım olarak görüyoruz. 4C statüsünde çalışanların yaşadığı bir karmaşa vardı. Bu arkadaşlarımız, 4/B statüsüne alındı. Yani mevcuttan daha iyi bir düzenleme yapılmış oluyor. Bütün bunlara baktığımızda hedeflediğimiz temel birkaç değişikliği yakalamış oluyoruz. Hak-İş Konfederasyonu olarak, kamuda taşeron sisteminin çöktüğünü uzun yıllardır ifade ediyor ve artık bu sistemin ortadan kalkmasını istiyorduk. Cumhurbaşkanımız da dedi ki, 'Bundan sonra taşeron ve aracıyı tamamen kaldırıyoruz.' Bu önemli bir gelişmedir. Yerel yönetimler, özel idareler ve kamu kurumları dahil bütün taşeron çalışanların kamu işçisi statüsüne kavuşmaktadır."

Arslan, işçilerin yıllardır mücadele ettikleri sendikalarında üye olarak kalmalarının sağlanmasıyla çok önemli bir değişimin gerçekleştiğini belirterek, "Bu kanun tasarısı yılbaşından sonra Mecliste kabul edildikten sonra üç aylık bir geçiş dönemi öngörülmektedir. Daha sonra taşeron firmalarla ilişkiler kesilecek ve çalışanların kamu işçisi olarak tescilleri yapılacaktır. Yapılacak düzenlemelerden dolayı hükümetimizi tebrik ediyorum, taşeron çalışanlarımıza 'Hayırlı olsun' dileğinde bulunuyorum. Sendikalarımıza üye olan, birlikte mücadele yürüttüğümüz taşeron, geçici ve mevsimli işçi olan yürekli emekçi kardeşlerime de ayrıca teşekkür ediyorum." ifadesini kullandı.

TÜRK-İŞ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, taşeron işçilerin kadroya alınması kararıyla ilgili, "Uzun yıllardır çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olan taşeron işçiliğin ortadan kaldırılması yönündeki kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Taşeron işçilerin kadroya alınması yönünde verdiğimiz mücadelenin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Atalay, bugünün çalışma hayatı açısından önemli bir gün olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından taşeron işçilere verilen kadro müjdesinden memnun olduklarını söyledi. Müjdenin 850 bin taşeron işçi ile bu işçilerin aileleri göz önünde bulundurulduğunda, yaklaşık 4,5 milyon kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:

"Taşeron işçilik büyük bir sorundu. Bu sorunun ortadan kaldırılması için önemli mücadeleler verdik. Sorunu sürekli gündemde tuttuk. Bunun neticesinde ilk olarak dört yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğünde Yol-İş Sendikamıza üye 10 bine yakın işçi arkadaşımızın kadroya geçirilmesini sağladık. Bunun ardından siyasi partiler, taşeron işçilere kadro vaadine seçim programlarında yer vermeye başladı. Bugün gelinen noktada uzun yıllardır çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri olan taşeron işçiliğin ortadan kaldırılması yönündeki kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Taşeron işçilerin kadroya alınması yönünde verdiğimiz mücadelenin başarıya ulaşmasının mutluluğunu yaşıyoruz."

GEÇİCİ İŞÇİLERE TAM YIL İMKANI VERİLMELİ

Atalay, şeker fabrikaları başta olmak üzere çay işleme ve orman işlerinde çalışan mevsimlik işçilerin istihdam sürelerinin artırılmasının uzun yıllardır talepleri arasında yer aldığını belirterek, 5 ay 29 gün olan çalışma sürelerinin yeni düzenlemeyle 9 ay 29 güne yükseltileceğini kaydetti. Söz konusu 9 ay 29 günlük sürenin önemli olduğunu ancak beklentilerini karşılamadığını ifade eden Atalay, "İlgililerle bu süreyi tekrar konuşacağız. Talebimiz geçici işçilerin kurumlarında 12 ay üzerinden çalışmaları. Kadro olmuyorsa bu ikinci talebimizin hayata geçmesi gerekiyor." dedi.

Atalay, 4/C statüsündeki çalışanların 4/B statüsüne geçirilecek olmasını olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi. Sendikal örgütlemenin önündeki engellerin de ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiren Atalay, şunları söyledi: "Bazı sendika yetkilileri illerde, belediyelerde, kamu kuruluşlarında 'Biz hükümetin sendikasıyız, bizim sendikamıza üye olmanız gerekiyor, üye olmazsanız kadroya geçemezsiniz' gibi kelimeler sarf ediyorlar. Bu tür söylemlerde bulunanların bu konuşmalardan vazgeçmeleri gerekmektedir. Bu söylem akıl tutulmasıdır ve akıllı bir söylem değildir. Bu tür söylemlerde bulunanların da söylemlerinin yalan olduğu açık ve net bir şekilde ortadadır. İşçinin sendikası olur, ülkenin sendikası olur. Hiçbir belediyenin, siyasi partinin, patronun sendikası olmaz. Olursa da onun adı sendika olamaz."

Yorumlar