Fazla çalışan emekliye ek ikramiye hakkı

Emekliliğinden sonra da çalışmaya devam eden memurlar dava açmaları halinde geriye dönük fazla çalışma haklarını alabilecekler

Google Haberlere Abone ol
Fazla çalışan emekliye ek ikramiye hakkı

Anayasa Mahkemesi, 7 Ocak 2015 tarihli kararıyla Emekli Sandığı Kanunu'nda yer alan emekli ikramiyesinde 30 yılı aşan hizmet sürelerinin hesaba katılmayacağı yönündeki hükmü iptal ederek, bu kapsamdakilere ikramiye yolunu açtı. Kararın ardından 2015 yılından önce emekli olan binlerce memur SGK'ya başvurdu ve 30 yıl üstü çalışmaları için ikramiyelerini istedi. Ancak kurum, kararın geriye işlemeyeceğini belirterek bu talepleri geri çevirdi, karar tarihinden sonra emekli olanların yararlanabileceğini bildirdi. Bunun üzerine konu mahkemeye taşındı.

15 GÜN BEKLEYİN

Ankara idare mahkemelerine taşınan davada bu kapsamda olanlara emekli ikramiyelerinin faiziyle beraber ödenmesi kararı çıktı. SGK da kararın iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Takvim'in haberine göre, idare mahkemesinin kararını onayan Danıştay 11. Dairesi, kararında, 30 yıldan fazla hizmet yıllarına denk gelen ikramiye tutarının ödenmesi gerektiğini bildirdi. Danıştay kararına ilişkin 15 gün içinde düzeltmeye gidilmezse karar kesinleşmiş olacak.

DAVA AÇAN ALDI

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından çok sayıda vatandaş yargı yoluna gitti. Geçen yıl, 30 yılın üzerindeki 17 yıla ikramiye ödemeyen SGK'ya dava açan bir memur emeklisi, mahkeme kararıyla 19 bin 200 lira ilave emekli ikramiyesi almayı başardı.

Yorumlar