300 bin Suriyeli'yi istihdam projesi

Tekstilciler tarafından hazırlanan projeye göre, ABD yüzde 30'luk gümrük vergisinden vazgeçerse, Türkiye'de kurulacak fabrikalarda çalışanların yüzde 30'u Suriyelilerden oluşacak. Bu sayede 300 bin mülteciye de iş kapısı açılacak.

Google Haberlere Abone ol
300 bin Suriyeli'yi istihdam projesi

İç savaş sebebiyle milyonlarca insanın mülteci duruma düştüğü Suriyelilere yönelik tekstil sektörü iş kapısı açacak. Bugün başlayacak ABD ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmak üzere hazırlanan projeyle, Türkiye'de yaşayan 300 bin kadar Suriyeli mülteci için iş sahası açılacak.

ABD, Türkiye'den alacağı ürünlerin imalatında Suriyelilerin çalışması şartına uymak durumunda yüzde 30 gümrük vergisinden vazgeçecek. Merkezinde ABD'nin yer aldığı proje sayesinde Türkiye'nin ihracatının artırılması hedefleniyor.

Türkiye Gazetesi'ndeki habere göre projeye ilişkin ayrıntıları paylaşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle; AB, Orta Doğu ve Rusya'da devam eden durgunluk ve belirsizliğin etkisiyle yeni pazar arayışlarında ABD’nin ön plana çıktığını, bu pazarda ise yüzde 30’a varan gümrük vergisi nedeniyle istenen ticareti gerçekleştiremediklerini kaydetti.

ABD’nin 140 milyar dolar hazır giyim ithalatı olduğunu belirten İsmail Gülle, Türkiye'nin tekstil pazarından yüzde 3.76, hazır giyimden ise yüzde 0.45 pay aldığını, Suriyelilere yönelik hazırladıkları projeyle birkaç yıl içinde bu ülkeye 2 milyar dolarlık ihracatın yakalanacağını ifade etti.

500 BİN TÜRKK İŞÇİ DE İSTİHDAM EDİLEBİLECEK

300 bin Suriyeli mültecinin çalışması, yaklaşık 1 milyon Suriyelinin yaşam şartlarını iyileştirecek.

Proje hayata geçerse, Türkiye tekstil ve hazır giyim sektörünün ABD'ye ihracatı 1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıkacak.

Projeyle ihracat artışları beraberinde en az 500 bin Türk'e de istihdam sağlanmış olacak.

Suriyeli mültecilerin ana vatanlarına yakın bir bölgede istihdam imkânına kavuşması göç dalgasını azaltacak, bölge barışına katkı yapacak.

Başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkeler sanayi bölgelerinden olumlu etkilenecek.

Yorumlar