Yılın ilk büyük yatırımı 1,5 milyar dolarla Ankara'da

2018 yılının ilk büyük yatırımı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle Ankara'da atıldı. Kazan Soda Elektrik tarafından yapılan yatırımın bedeli ise 1,5 milyar dolar.

Google Haberlere Abone ol
Yılın ilk büyük yatırımı 1,5 milyar dolarla Ankara'da

Sonhaberler | Haber Merkezi

Türkiye ekonomisi 2018 yılına da büyük bir yatırımla başladı. 1.5 milyar dolarlık yatırımla kurulan "Kazan Soda" tesisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Erdoğan, "Bu tesisin 2 bin 200 kişiyi istihdam edecek olması iftihar verici bir tablodur" dedi. Ciner Grubu'nun 1.5 milyar dolarlık yatırımla inşa ettiği "Kazan Soda" tesisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

2 bin 200 kişinin istihdam edileceği tesisin tüm üretimi ihraç edilecek. Kazan Soda'nın açılışında konuşan Erdoğan, "Bu tesis hem madencilik hem kimya hem de elektrik üretim faaliyetlerini içerisinde barındırıyor. Maliyeti 1.5 milyar dolar olan tesisin 2 bin 200 kişiyi istihdam edecek olması iftihar verici bir tablodur" dedi.

Erdoğan, "Burada camdan deterjana ve hayvan yemine kadar çok geniş kullanım yelpazesi olan stratejik bir üründen bahsediyoruz" şeklinde konuştu. Ekonominin geliştiğine, borsanın rekorlarını genişlettiğine değinen Erdoğan şunları ifade etti: "Borsamız uzun zamandır rekor üzerine rekor kırarak büyümeye devam ediyor. Hükümete geldiğimizde bizim borsa o zaman 10 bin civarındaydı, şimdi 110-118 bin, buralara kadar tırmandı. Gezi, çukur eylemleri, darbe derken bugünlere geldik"

Cumhurbaşkanı konuşmasında, Türkiye'nin teknolojide tüketici olma düzeyinden tasarımcı olma düzeyine çıkması gerektiğini de ifade etti.

KAZAN SODA ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.

Türkiye'de maden, enerji ve medya sektörlerinin öncü kuruluşlarından olan CİNER Grubu'na ait bir kuruluştur. KAZAN SODA ELEKTRİK, Avrupa'nın en büyük doğal Ağır Soda Külü ve Sodyum Bikarbonat üreticisi olmayı hedefliyor.

Ankara’nın kuzeybatısında konumlanan KAZAN SODA ELEKTRİK, maden, proses ve kojenerasyon santrali olmak üzere 3 ayrı birimden oluşuyor. Projenin yatırım bütçesi 1,5 Milyar ABD Doları'dır.

KAZAN SODA ELEKTRİK tesisinde; yılda 2,5 milyon ton Ağır Soda Külü (Sodyum Karbonat) ve 200.000 ton Sodyum Bikarbonat üretilecektir.

Cam üretiminden kabartma tozuna kadar birçok sektörde kullanılan Ağır Soda Külü (Sodyum Karbonat) ve Sodyum Bikarbonat; başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere dünyanın birçok bölgesine ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli ölçüde ihracat geliri sağlanmış olacaktır.

KAZAN SODA ELEKTRİK; sektörel gelişmeleri yakından takip eden, madencilik, enerji ve atık yönetimi konularında çevreci ve sürdürülebilir politikalar izleyen bir üretim tesisi olacaktır. KAZAN SODA ELEKTRİK tesisinde, doğrudan yaklaşık 1.000 kişiye dolaylı olarak ise yaklaşık 2.000 kişiye, iş olanağı sağlanacaktır.

Yorumlar