Yabancı yatırımı 13 yılda 165 milyar dolar oldu

Yabancı yatırım miktarının 2003'ten bugüne kadar 165 milyar doları geçtiği öğrenildi. Sadece 2015 yılında alınan yabancı yatırım 16,5 milyar dolar

Google Haberlere Abone ol
Yabancı yatırımı 13 yılda 165 milyar dolar oldu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2003’ten bugüne kadar Türkiye'ye yapılan yabancı yatırım miktarının 165 milyar doları geçtiğini belirterek, "Sadece 2015'te iki seçim geçirmiş olmamıza ve bölgesel riskler çok artmış olmasına rağmen aldığımız yabancı yatırım 16,5 milyar dolar. Bu rakam, Türkiye'ye duyulan güveni açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

Çayırova ilçesindeki Adel Kalemcilik Fabrikası'nın açılış töreninde konuşan Işık, 77 milyon liralık yatırımın çalışanlara ve ilçeye hayırlı olmasını diledi.

Işık, çocuklara ve gençlere hizmet eden sektörleri çok önemsediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: Bizim ilköğretimdeki öğrenci sayımız, birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla. Bu büyük iç pazar, çocuklara ve gençlere yönelik sektörleri güçlendirmemiz için ülkemize çok büyük bir fırsat oluşturuyor. Ancak geçtiğimiz yıl, oyun ve oyuncak sektöründe 34 milyon dolar ihracatımıza karşılık, 359 milyon dolar ithalat yapmışız. Kırtasiye ürünlerine baktığımızda ise yaklaşık 13 milyon dolar ihracatımıza karşılık 106 milyon dolar civarında ithalat yapmışız. Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, oyun ve oyuncak sektöründe 2006 yılında 90 milyon lira olan net satışlar, 2014 yılında 460 milyon liraya yükselmiş. Milli gelirimizin artması, alım gücümüzün yükselmesi, orta sınıfın güçlenmesi neticesinde, bu artış trendi devam edecektir. Yine GBS verilerine göre, oyun ve oyuncak sektörünün 2014 yılında faaliyet karı yüzde 7,7’dir. Bu oran, imalat sanayi ortalaması olan yüzde 6,1'in üstündedir.

Işık, Hükümet olarak ülkede yatırımın ve üretimin önündeki her türlü engeli kaldırmaya devam ettiklerini, bugüne kadar kamu maliyesi, bankacılık sistemi, vergi, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında çok önemli reformları hayata geçirdiklerini anlatarak, "Bu sayede ülkemizde yeni yatırımların birer birer hayata geçtiğine tanık olduk, oluyoruz. 2003’ten bugüne kadar ülkemizde yapılan yabancı yatırım miktarı 165 milyar doları geçti. Sadece 2015 yılında iki seçim geçirmiş olmamıza ve bölgesel riskler çok artmış olmasına rağmen aldığımız yabancı yatırım 16,5 milyar dolar. Bu rakam, Türkiye’ye duyulan güveni açıkça ortaya koymaktadır. Önümüzdeki dönemde, hayata geçireceğimiz reformlarla bu güveni daha da pekiştireceğiz, iş ve yatırım ortamını daha da güçlendireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar