Somali forumu yarın İstanbul'da başlıyor

Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nun altıncısı, 23-24 Şubat'ta İstanbul'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ve BM Genel Sekreter Vekili Eliasson'un eş başkanlıklarında bakanlar düzeyinde yapılacak

Google Haberlere Abone ol
Somali forumu yarın İstanbul'da başlıyor

Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu'nun 6. toplantısı, 23-24 Şubat'ta İstanbul'da düzenlenecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, forum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Vekili Jan Eliasson'un eşbaşkanlıklarında bakanlar düzeyinde yapılacak.

Foruma 50 ülke ve 12 uluslararası örgüt davet edilirken, forumun bu 6. toplantısında, Somali Federal Hükümeti ile bölgesel yönetimlerin liderleri de hazır bulunacak.

Forumda, Somali'de güvenlik durumu, barışı ve devleti inşa çalışmaları, siyasi uzlaşı ve federe birimlerin kurulması süreci, anayasa gözden geçirme çalışmaları, demokratikleşme ve seçim süreci ile mali ve sosyo-ekonomik kalkınma konuları ele alınacak.

Açıklamaya göre, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, forumun ilgili oturumlarına başkanlık edecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bakanlar düzeyindeki ilk günkü oturumunun kapanışını gerçekleştirecek. Çavuşoğlu'nun ayrıca, forum vesilesiyle toplantıya katılacak mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunması da öngörülüyor.

Forum marjında, 22 Şubat'a Somali Başbakanı Abdiraşid Ali Şarmarke ve Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan'ın da katılacağı "Türkiye-Somali İş ve Yatırım Forumu"na da ev sahipliği yapılacak.

Ayrıca, Somali'den genç ve kadın girişimcilerin iştirak edeceği "Kadın ve Gençlerin Güçlendirilmesi: Ekonomik Hayata Aktif Katılımları" başlıklı yan etkinlik de düzenlenecek.

Kapanış oturumunda toplantının sonuç bildirisinin kabul edilmesinin beklendiği forum, 24 Şubat'ta Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın yapacağı kapanış konuşmasıyla sona erecek.

Açıklamada, "Forum, Türkiye’nin uluslararası toplumla işbirliği halinde Somali’de devlet, barış ve istikrarın tesisine yönelik izlediği kapsamlı politikasının somut bir tezahürü olacaktır" ifadesi de kullanıldı.

Uluslararası toplum tarafından Somali’de barış ve devletin inşası amacıyla uluslararası yardımların eşgüdümünün sağlanması, yardımların etkinliğinin arttırılması ve Somalililer tarafından yeterince sahiplenilmesi amacıyla başlatılan "Somali için Yeni Düzen" sürecinin en üst karar alma mekanizmasını, Somali Hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM) ve kilit donör ülkelerin yer aldığı Somali Yüksek Düzeyli Ortaklık Forumu oluşturuyor.


 

Yorumlar