MÜSİAD şubat ayı SAMEKS verileri

SAMEKS Bileşik Endeksi şubat ayında bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 52,3 puana geriledi

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD şubat ayı SAMEKS verileri

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi (SAMEKS) şubat ayında, bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 52,3 puana geriledi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in şubat ayı sonuçları açıklandı.

SAMEKS Bileşik Endeksi şubat ayında, bir önceki aya göre 2,3 puan azalarak 52,3 puana geriledi.

Endekste gözlenen bu azalışta önceki aya göre, hizmet sektörünün 9,0 puan azalarak 49,9 puana gerilemesi etkili oldu. Sanayi sektörü ise, önceki aya göre 14,1 puan artarak, Bileşik Endeks’te gözlenen azalışı sınırlandırdı.

Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi, 52,3 puanlık değeriyle, üst üste 7 ay 50 referans puanın üzerinde yer alarak, şubat ayında ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne işaret etti.

SAMEKS Sanayi Endeksi, şubat ayında, bir önceki aya göre 14,1 puan artarak 57,9 seviyesine yükseldi. Alt endekslerden yeni siparişte 21,1 puan, üretimde 15,4 puan, satın alımda 9,3 puan ve tedarikçilerin teslimat süresinde 7,6 puanlık artış sanayi sektörünün hız kazanmasının en önemli belirleyicileri oldu. Şubat ayında gözlenen bu artış ile SAMEKS Sanayi Endeksi 50 baz puanının üzerinde yer alarak, sanayi sektöründe ekonomik aktivitenin canlılığını gösterdi.

SAMEKS Hizmet Endeksi, şubat ayında, bir önceki aya göre 9,0 puan azalarak 49,9 değerine geriledi. Alt endekslerden stoklarda 20,8 puan, istihdamda 18,9 puan, satın alımda 12,2 puan ve tedarikçilerin teslimat süresinde 9,7 puanlık azalış hizmet sektörünün hız kaybetmesinin en önemli belirleyicileri oldu. İş hacmi alt endeksinde görülen 0,8 puanlık artış ise hizmet sektöründeki azalışı sınırlandırdı.

Yorumlar