MÜSİAD büyüme tahminlerinin arkasında

MÜSİAD Başkan Vekili Özdemir, "Türkiye ekonomisi 2015 yılını, bizim tahminimiz ortalama yüzde 4 veya 4'ün üzerinde tamamlamış olacak" dedi

Google Haberlere Abone ol
MÜSİAD büyüme tahminlerinin arkasında

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, "Türkiye ekonomisi 2015 yılını, bizim tahminimiz ortalama yüzde 4 veya 4'ün üzerinde tamamlamış olacak" dedi.

MÜSİAD tarafından hazırlanan Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksinin (SAMEKS) şubat ayı sonuçlarının Düzce'de bir otelde düzenlenen toplantıda açıklayan Özdemir, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de büyük firmalar olmasına rağmen ülke ekonomisinin yüzde 99'undan fazlasını KOBİ'lerin teşkil ettiğini söyledi.

"Reel sektörün içerisinde olan, bizzat Türkiye'nin yükünü omuzlayan KOBİ'lerdir, daha çoğunlukla Anadolu'dur" diyen Özdemir, "Türkiye'deki ihracatın yüzde 63'ünü KOBİ'ler yapıyor ama ithalatın yüzde 60'ından fazlasını da büyük şirketler yapıyor. Türkiye'de böyle bir dengesizlik var. Tabii büyük şirketleri kötülemek anlamında söylemiyoruz ama Türkiye'de kimin dişiyle tırnağıyla çabaladığını, ihracatı kimlerin arttırdığını söylemek anlamında bunu ifade ediyorum" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin dünyadaki olumsuzluklara rağmen çok iyi durumda olduğunu söyleyen Özdemir, "Türkiye ekonomisi geçen seneyi tahmin ettiğimiz gibi yüzde 4 gibi bir büyüme ile tamamlamış olacak. Çünkü ilk 9 ayda 3,8 oranında büyüdü. İç ve dış ekonomistlerin ummadığı halde üçüncü çeyreği yüzde 4 büyüme hızı ile tamamlamıştı. Son çeyrekte de yüzde 5'in üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi 2015 yılını, bizim tahminimiz ortalama yüzde 4 veya 4'ün üzerinde tamamlamış olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin mevcut en büyük probleminin enflasyon ve işsizlik olduğuna değinen Özdemir, "Diğer taraftan da iş dünyası açısından, sayın Cumhurbaşkanımızın da sürekli seslendirdiği yüksek faiz noktası var. Dünyadaki 5 büyük merkez bankada reel faiz eksi, negatif. Bizim faizlerimiz ise yüzde 10'un üzerinde, küçük işletmeler için neredeyse yüzde 20'lere dayanıyor. Yüksek faizle büyüme ve kalkınma olmaz. İş dünyası bu finansmana ulaşamadığı zaman veya yüksek bedelde ulaştığı zaman işlerini büyütmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD olarak sivil toplum kuruluşu sınırlarında kalarak, devlet yönetenlere ülke kaynaklarını doğru adil bir şekilde kullanmaları noktasında tavsiyelerinin devam edeceğinin altını çizen Özdemir, Türkiye'nin mutlaka yeni bir anayasaya, ciddi sağlam bir hukuk altyapısına sahip olması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar