Doğu ve Güneydoğu'ya anahtar teslim 80 fabrika

Diyarbakır'da konuşan Başbakan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'da anahtar teslim fabrika yapacaklarını söyledi

Google Haberlere Abone ol
Doğu ve Güneydoğu'ya anahtar teslim 80 fabrika
Başbakan Binali Yıldırım, Doğu ve Güneydoğudaki 23 ile yatırım yapmak isteyenlere ihtiyacı olan fabrikayı devletin yapıp, teslim edeceğini belirterek, "Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak" dedi.

Başbakan Yıldırım, Diyarbakır'daki Cahit Sıtkı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Doğu ve Güneydoğu Yatırım Destek Hamlesi Tanıtım Programı"nda konuştu.

Terör nedeniyle evleri ve iş yerleri hasar görenlere zararlarının ödendiğini belirten Yıldırım, vatandaşlara eşyalarının zarar görmesi nedeniyle de 255 milyon lira ödeme yapılacağını söyledi.
Batman'da 15 bin, Diyarbakır'da 33 bin, Malatya'da 25 bin seyirci kapasiteli stadyumlar yapılacağını bildiren Yıldırım, bu projeler için 214 milyon lira harcanacağını vurguladı.
Başbakan Yıldırım, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde toplam 67 bin konut ile 305 milyon lira harcamayla toplam bin 640 yatak kapasiteli 15 yeni hastane yapılacağını açıkladı.

Yıldırım, 11 ilde 51 yeni karakol inşa edileceğini, bu ve diğer güvenlik yatırımları için 690 milyon liralık bütçenin ayrıldığını ifade ederek, bununla birlikte belirlenen konteyner kent projelerinin de tamamlanacağını dile getirdi.

SOSYAL HİZMETLERE 393 MİLYON LİRA

Terörden zarar gören vatandaşlara her türlü sosyal desteğin verildiğini, verilmeye de devam edileceğini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Terörden etkilenen vatandaşlarımızın yol, gıda, giyim, eğitim, kira, barınma gibi ihtiyaçlarını karşılayacağız. Bunun için 2016-2017 yıllarında kullanılmak üzere 202 milyon liralık bütçe ayırdık. Terörden etkilenen yörelerimizde korunmaya muhtaç çocuklara 6 bin aileye verdiğimiz yardım kapsamını 10 bine çıkartıyoruz. 13 yeni sosyal hizmet merkezi, 17 yeni aile destek merkezi yapıyoruz. Aile, sosyal destek görevlileri personelimizin sayılarını da artırıyoruz. Amacımız vatandaşlarımıza çok daha kaliteli, yeterli hizmeti getirmek. Bu nedenle 500 yeni aile destek görevlisinin atamasını yapacağız. Bu illerimizde kadınlarımıza yönelik 186 meslek edindirme ve girişimcilik merkezi açıyoruz. Bu merkezler için toplam 125 milyon liralık yatırım yapıyoruz. Sosyal hizmet yatırımları için toplamda 393 milyon liralık bütçe öngörüyoruz."

8 ŞEHRİN HER BİRİNDE 10 FABRİKA

En fazla hoşuna giden kelimenin "yatırım" olduğunu ifade eden Yıldırım, "Çünkü yatırım üretim demektir, yatırım iş demektir, yatırım zenginlik ve kalkınma demektir, yatırım ekonomik ve sosyal anlamda vatandaşın daha güçlü hale gelmesi demektir. Teröre karşı en güzel cevap dur durak bilmeden yatırıma devam etmektir. Teröre karşı en güzel cevap, omuz omuza kardeşçe ay yıldızlı bayrağı dalgalandırmaktır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerimizi büyük yatırımlarla buluşturuyoruz. 23 ilimizde cazibe merkezi oluşturuyoruz. Cazibe merkezlerimizi beş ana kümeye ayırdık." bilgisini verdi.

Söz konusu illerde girişimcilere yatırım alanının bedava verileceğini bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bu illere yatırım yapmak istiyorum' diyen herkese yapacağı işe göre yer verdiğimiz gibi aynı zamanda ihtiyacı olan fabrikayı da devlet yapıp, teslim edecek. Özel sektör sabit yatırım için para harcamayacak. Bu fabrikaları da sembolik bir rakamla uzun vadeli olarak onlara kiraya vereceğiz. Bu 23 il içerisinde her yıl 8 ilin her birinde 10 tane fabrika kuracağız. Bu da senede 80 fabrika demektir. Fabrika başına 200 ila 800 kişi arasında istihdam olacak. Bu da ortalama 40 bin istihdam anlamına geliyor. Buranın en büyük sorunu işsizlik. Neden işsizlik? Buraya yatırım yapmak isteyen yok mu, var. 'Buyur yap' diyoruz, 'terör var diyor'. Adam canından malından korkuyor gelmiyor. O halde en öncelikli işimiz terörü ortadan kaldırmak. Terörü ortadan kaldıramazsak bu projeler de gecikir. Gerçekleşmesi de maalesef daha sonraki yıllara kalır. Onun için acil konu terörden bölgenin temizlenmesidir."

ÇAĞRI MERKEZLERİ

Bölgeye verecekleri bir diğer desteğinde de makine ve teçhizat alımlarına sıfır faizli kredi imkanı sunulması olduğunu bildiren Yıldırım, "Arsayı verdik, binayı yaptık, içine makine de koyacağız. Al makineyi kardeşim, faiz yok, parayı veriyoruz. Teminat desteğini de Kredi Garanti Fonundan karşılayacağız. Yeter ki yatırımcı gelsin bu illerimizde fabrikayı yapsın, üretim yapsın, buradaki insanların yüzünü güldürsün, iş versin, aş versin, bölge de zenginleşsin Türkiye de zenginleşsin, hedefimiz bu. Bu destekler, 2027 yılına kadar, yani işletme kredisi desteği 10 yıl boyunca devam edecek. Bir yıl ödemesiz, dört yıl vadeli ve sabit ana para ödemesi şeklinde olacak. Beş yıl, beş yıl... Üretim tesislerini Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya nakletmek isteyenlere de taşıma desteği veriyoruz, Kurumlar Vergisinden istisna getiriyoruz." diye konuştu.

Yıldırım, bölge için bir başka istihdam alanının da çağrı merkezleri olduğunu belirterek, "Çağrı merkezleri maliyeti düşük iş alanlarıdır. Bu 23 ilimizde çağrı merkezlerinde istihdam edeceğimiz kapasite 20 ila 25 bin kişi civarında olacak. Anahtar teslimi binalar yapılacak. Özellikle gençlerimiz bu merkezlerde çok güzel ortamlarda iş bulacaklar, aş bulacaklar, geleceklerini planlayacaklar." dedi.
 

Yorumlar