Desteğe rağmen patronlar asgari ücretten rahatsız

Asgari ücretin 1300 liraya yükseltilmesiyle birlikte verilen devlet desteği patronları yine de memnun etmedi

Google Haberlere Abone ol
Desteğe rağmen patronlar asgari ücretten rahatsız

 

Yıllar sonra ilk kez asgari ücret tespit komisyonu toplantısında artışa karşı çıkan taraf işçiler değil işverenler olmuştu. Üç aydır 1300 liralık asgari ücret ödeniyor, işveren desteği de başladı. Ancak patronlar hâlâ rahatsız. TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu istihdam üzerindeki yüklerin asgari ücretle arttığını ve OECD’de 8’inciliğe çıktığımızı dile getirdi.

Türkiye’de asgari ücret oldukça tartışmalı bir dönemin ardından 1300 liraya yükseldi. Asgari ücret tespit komisyonu üyesi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) artışa ‘şerh’ koymuştu. 

Eyboğlu işverenlerin işçilerinin yüksek ücret almasını elbette istediğini dile getirerek “Ancak nasıl ki çalışanlar kendi kazandığına bakıyorsa biz de kendi ödediğimize bakıyoruz. Asgari ücretin toplu iş sözleşmesinin olmadığı yerlerde işveren maliyeti 1935 lira, toplu sözleşmenin olduğu işyerlerinde 3512 lirayı buluyor. Türkiye satınalma gücü paritesine endekslendiğinde asgari ücret düzeyi bakımından 16 Avrupa ülkesini geride bırakıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti yönünde ise OECD ülkeleri arasında 8’inci sırada” diye konuştu.

Hürriyet'in haberine göre Eyüboğlu, Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu Eurostat’ın verilerinden örnek vererek satınalma gücü paritesine göre Türkiye’de asgari ücretin aylık 947 Euro olduğunu belirtti. Bunun Türkiye’nin birebir rekabet içinde olduğu ve Türkiye’den yatırım çeken ülkelerin başında gelen Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya göre oldukça yüksek olduğunu belirten Eyüboğlu şöyle konuştu:

“Nominal ücret düzeyi olarak da aylık 518 Euro’luk asgari ücret yine bu rekabet ettiğimiz ülkelerin üzerinde. Bu ülkelerin kişi başına milli gelir düzeyi de Türkiye’den yüksek. Ancak asgari ücreti düşük olan bu ülkelerde rekabet etmek için mevcut asgari ücret düzeyi işvereni zorluyor.”

Yorumlar