"2. Zeytin Hasat Şöleni"

- Balıkesir Valisi Yazıcı, Ayvalık Belediye Başkanı Gençer ve beraberindeki protokol üyelerinin sembolik zeytin hasadı yaptığı şölende, hasadın ardından taş baskı yöntemiyle sıkılan zeytinler yağa dönüştürüldü - Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Kıtay: "Her yeni hasat, yeni bir umut, yeni bir heyecan yeni bir başlangıçtır. Ayvalık ve çevresi, dünyanın en kaliteli, en leziz zeytinyağının üretildiği bölgedir"

Google Haberlere Abone ol
"2. Zeytin Hasat Şöleni"

BALIKESİR (AA) - Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının katkılarıyla Ayvalık Ziraat Odası tarafından düzenlenen "2. Zeytin Hasat Şöleni" başladı.

Mutluköy Mahallesi'ndeki Nostalji Tesisleri'nde gerçekleştirilen şölende, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve beraberindeki protokol üyeleri, sembolik zeytin hasadı yaptı. Hasadın ardından taş baskı yöntemiyle sıkılan zeytinler, zeytinyağına dönüştürüldü.

Daha sonra üreticiler arasında hızlı zeytin toplama yarışması yapıldı. Yarışmada 2 dakikada 2 kilogram 845 gram zeytin toplayan Sibel Bulut birinci oldu. Aynı sürede 2 kilogram 815 gram zeytin toplayan Aynur Kırca ikinciliği elde etti. Dereceye girenler altınla ödüllendirildi.

Ayvalık Belediye Başkanı Gençer, törende yaptığı konuşmnada, zeytinin çok kıymetli bir ürün olduğunu belirtti. "Zeytin" denince akla Ayvalık'ın geldiğini belirten Gençer, "Zeytin, ülkemizin milli bir değeri. Zaytine sahip çıkmak ve onu korumak lazım. Yüzyıllardır zeytin ve zeytinyağı, ülkemizde birçok insanın ekmek kapısı ve bereketi olmuştur." dedi.

Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay da zeytinin Kur'an-ı Kerim'de bahsi geçen önemli bir gıda olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Zeytin ağacının, zeytinin ve zeytinyağının önemi, büyük. Binlerce çiftçinin ekmek kapısı zeytin, çeşit çeşit yemeğin çeşni kapısı olmasının ötesinde de bir geçim yolu. Ne mutlu ki bugün, bir kez daha yılın ilk hasadını gerçekleştiriyor, aynı heyecanı bir defa daha aramızda pay ediyoruz. Her yeni hasat, yeni bir umut, yeni bir heyecan yeni bir başlangıçtır.

Ayvalık ve çevresi, dünyanın en kaliteli, en leziz zeytinyağının üretildiği bölgedir. Bu durum, hem bir şans hem de bir sorumluluktur. Bölgemizde üretilen zeytin ve zeytinyağının ve bunlarla alakalı diğer yan ürünlerin hem kalitesini, hem de üretim miktarını artırmak sorumluluğu içindeyiz.

Ülkemize, yöremize zeytin vasıtasıyla elde edilen katma değeri yükselterek, geri döndürmek mecburiyetindeyiz. Bu üretimi gerçekleştiren çiftçiler, üreticiler emeklerini ortaya koyarken, alınterlerini akıtırken böyle ulvi bir amaç için çalıştıklarını da unutmamalıdır."

Konuşmaların ardından Vali Ersin Yazıcı ile beraberindekiler, şölen alanında kurulan zeytinyağı firmalarının stantlarını gezdi.

Yorumlar