Silopi'deki FETÖ'nün darbe girişimi davası

- Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde yaşananlara ilişkin haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 15'i tutuklu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi

Google Haberlere Abone ol
Silopi'deki FETÖ'nün darbe girişimi davası

GAZİANTEP (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Şırnak'ın Silopi ilçesinde konuşlu Özel Kuvvetler Harekat Üssü'nde (ÖKHÜ) yaşananlara ilişkin haklarında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 50 yıla kadar hapis cezası istenen 15'i tutuklu 19 sanığın yargılanmasına Gaziantep'te devam edildi.

10. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülmeye başlayan duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, Başbakanlık adına katılan avukatlar da hazır bulundu.

Tutuklu sanık Zeki Özerli, 15 Temmuz 2016'da kışlada sıhhiye uzmanı olarak görev yaptığını, gündüz eğitime katıldığını, akşam saatlerinde tim komutanı İsmail Öğüt'ün (tutuklu) gelerek kendisini göreve çağırdığını söyledi.

Helikopter pistine gittiğinde dönemin kurmay başkanı tutuklu sanık Celal Koca'nın ve dönemin tabur komutanı tutuklu sanık İsmail Çevik ile kışla personelinin helikopterin yanında olduğunu kaydeden Özerli, "Helikoptere bindiğimizde tabur komutanı ilk emrini verdi. Operasyonun yüksek değerli hedef olduğunu söyledi. Havalandıktan sonra telefonlarımız toplandı." dedi.

Mahkeme Başkanı Akın Akkaya'nın bu durumun normal mi olduğunu sorması üzerine sanık Özerli, "Telefonların toplanması rutin bir uygulama değildi. Daha önce hiçbir operasyonda toplatılmamıştı." şeklinde cevap verdi.

Yaklaşık 1,5 saat kadar uzun bir uçuş yaptıklarını ifade eden Özerli, şunları kaydetti:

"Rota ilk kalktığımızda Siirt'ti ancak sonra Van olarak değişti ve Van Asayiş Kolordu Komutanlığına indik. Bu sırada ekipteki Mehmet Yüksel (tutuklu) arkadaşımız garip şeyler olduğunu, köprünün kapatıldığını, büyük bir terör saldırısı olabileceğini, hatta darbe olabileceğini söyledi. Bunun üzerine Hüseyin Özyıldırım (tutuklu) garip şeyler olduğunu ve tabur komutanının emrini anlamadan hareket etmemizi söyledi. Aynı fikirde olduğumuzu bildirdik. Tim komutanı İsmail Öğüt'e (tutuklu) neler olduğunu sorduk. O da anlamaya çalıştığını söyledi. Daha sonra Siirt'e döndük. Kanunsuz emir almadım, uygulamadım, suçsuzum."

Başbakanlık avukatı Ali Kemal Akdoğan'ın sanığın evinde FETÖ elebaşı Gülen'e ait video, fotoğraf ve kitabın ele geçirilmesini hatırlattı. Sanık, evinde ele geçirilenlerin kendisine ait olmadığını iddia etti.

Sanık avukatının, ekibin Semih Terzi'nin emri doğrultusunda hareket ettiğini ve Terzi'nin YAŞ kararlarında terfi aldığını belirtmesi üzerine Başbakanlık avukatları, sanık avukatına tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı Akkaya, iddialar üzerinden savunma yapılmasını istedi.

Diğer tutuklu sanık eski Astsubay Cuma Torun, söz aldı. Mahkeme Başkanı Akkaya, sanık hakkında birleştirilen iddianameden haberi olup olmadığını sordu. Sanık Torun, bilgisinin olmadığını söylemesi üzerine Başkan Akkaya, iddianameyi özetledi.

Sanık Torun, etkin pişmanlık kapsamında ifade veren ve yakını olan E.T'nin örgüte ait evlerde kaldığı yönündeki beyanı kabul etmeyerek, "Onların evlerinde kalmadım, sadece Ankara'ya sınava gittiğimde bir kaçgün misafir kaldım. Bahsettiği yılda köydeydim." diye konuştu.

E.T'nin kendisini örgütün dershanesiyle tanıştırdığı yönündeki beyanını da reddeden Torun, beyanların doğru olmadığını öne sürdü.

Timin kesin nişancısı tutuklu sanık Hüseyin Doğan da diğer sanıklar gibi helikopterle operasyona gittiklerini ancak içeriğini bilmediğini vurguladı. Doğan, operasyondan döndükten sonra darbe girişimini öğrendiğini, kışlaya döndüğünde şoke olduğunu, hatta silahını bilmeden tuvalete götürdüğünü dile getirdi.

Başbakanlık adına katılan avukat Akdoğan, sanığa Semih Terzi'nin öldürüldüğünü ne zaman öğrendiğini ve WhatsApp grubundaki mesajları niçin sildiğini sordu.

Sanık Doğan, Terzi'nin öldürüldüğünü birliğe geldikten sonra öğrendiğini, mesajları da darbeyle ilgili mesajlar yazılınca sildiğini iddia ederek, "Şehit olanları da darbeci olanları da tanıyoruz. Aklımız almıyor." ifadesini kullandı.

Yorumlar