Sözcü Gazetesi davasında sanıklar hakim karşısında

Sözcü Gazetesi davası sanıklarından Ulu, 15 Temmuz'da yaptığı Cumhurbaşkanı Erdoğan konulu haberini savundu

Google Haberlere Abone ol
Sözcü Gazetesi davasında sanıklar hakim karşısında

Sözcü gazetesinin sahibi sanık Burak Akbay'ın ''silahlı terör örgütünü yönetme'' ve ''terör örgütü propagandası yapma'' suçundan 30 yıla, biri tutuklu 3 sanığın ise ''silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme'' suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada, tutuklu sanık Bekir Gökmen Ulu savunma yaptı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada iddianame özetinin okunmasının ardından savunmasına başlayan Sözcü gazetesinin İzmir muhabiri Ulu, yurtsever bir gazeteci ve Mustafa Kemal Atatürk'ün takipçisi olarak bugüne kadar hiçbir kire bulaşmadan onuruyla yaşadığını söyledi.

Gazeteciliğin hassas bir meslek olduğunu kaydeden Ulu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) kötülüklerini, kumpaslarını en başından beri haber ve programlarıyla duyurduğunu anlattı.

"Liderlerin attığı her adım haberdir"

Hakkındaki suçlamaların akla, mantığa ve vicdana aykırı olduğunu savunan Ulu, "Bu, düpedüz suç uydurmadır. Tüm dünyada olduğu gibi liderlerin attığı her adım haberdir. Liderlerin ne yaptığı merak konusudur, konakladığı otelin nitelikleri, kimlerle kaldığı yazılır. Yüzer, yemek yer ve bunların hepsi haberdir, yazılır. İmkan olursa fotoğraflarla desteklenir." diye konuştu.

Geçmişten bugüne liderlerin haberlerinin yapıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişteki tatillerinin de haberleştirildiğini dile getiren Ulu, Erdoğan'ın geçmişte yaptığı tatillerle ilgili haber örneklerini mahkemeye gösterdi.

Hakkında başka gazetelerin algı operasyonu yaptığını öne süren Ulu, "Birileri bir ünlü hakkında haber yapsa, o ünlünün başına kötülük gelse, gazeteciler yaptı denebilir mi? Cumhurbaşkanı haberini 15 Temmuz'da hayatın normal akışı içerisinde yaptım. Diğer gazeteler algı operasyonu yaparak bunu kullandı. Bu suç uydurmadır, kanunsuzdur." ifadelerini kullandı.

"Hedef gösterme mümkün değil"

Sanık Ulu, yaptığı habere ilişkin iddianamedeki iddiaları şu şekilde yanıtladı:

"Marmaris tatiline ilişkin ilk haberi bizden 4 gün önce Doğan Haber Ajansı yaptı. Birçok ulusal gazetenin internet sitesinde 11 Temmuz'da yayınlandı. Ben bu haberler yapılınca gittim buraya. Aynı otelde kalan vatandaşlar da Cumhurbaşkanı ile aynı otelde kaldıklarını paylaşmıştı. İzmir'den Marmaris'e gittim, turizmciden esnafa kime sorsan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın orada tatil yaptığını biliyordu. Sözcü logolu arabayla geldim, 'Tatil haberi yapmaya geldim.' dedim, Cumhurbaşkanı yetkililerine bildirildi. Onlar da biliyordu haber yapacağımı. Güzelce haberimi yazdım, haberi gönderdim, internet sitesinde 16.25'te yayınlandı. O anda olağanüstü bir durum yoktu, hedef gösterme mümkün değil"

"Erdoğan'ın açıklamalarını ilk duyuran benim"

Darbe girişimi esnasında da darbeye ve FETÖ'ye karşı olduğunu kaydeden sanık Ulu, "Saat 00.05 sıralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan aralarında benim de olduğum basın mensuplarına açıklama yaptı. Açıklamayı gönderdim hemen ve 00.13'te internet sitemizden ilk manşetten yayınlandı. Erdoğan'ın 'Sokağa çıkın.' açıklamalarını ilk duyuran benim. Benden 15-20 dakika sonra televizyona bağlandı." şeklinde beyanda bulundu.

Bu haberiyle somut olarak FETÖ ve darbenin karşısında olduğunu gösterdiğini ifade eden sanık Ulu, darbe girişiminin başarılı olması halinde kendinin zindanlarda olacağını iddia etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın darbe girişimi gecesi Marmaris'ten nereye gittiğini söylemediğini kaydeden sanık Ulu, "Erdoğan'ın İstanbul'a ineceğini gazeteler yazdı. 'Cumhurbaşkanı, Atatürk Havalimanı'na iniyor.', "İstanbul'a geliyor.' diyen gazeteler hedef göstermiş mi oluyor." diye sordu.

Kendisinin kaçma şüphesiyle tutuklandığını anlatan sanık Ulu, soruşturmanın başladığı Ağustos 2016 ile tutuklanması arasındaki 10 ay sürede hiçbir yere kaçmadığını belirtti.

Tutuklanma kararına itirazının "delillerin toplanmadığı" gerekçesiyle reddedildiğini anlatan sanık Ulu, masum olduğunu belirterek, savunmasını tamamladı.

Daha sonra duruşmaya kısa bir süre ara verildi.

Aranın ardından tutuksuz sanıklar Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli'nin savunma yapması bekleniyor.

Yorumlar