Güney Afrika'da "Balfour Deklarasyonu"na tepki

- Kudüs Vakfı Başkanı Gabriels: - "Birleşmiş Milletleri ve dünya kamuoyunu Siyonist idealleri uğruna Filistinlilere uyguladığı zulme son vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırıyoruz" - "Balfour Deklarasyonu, İsrail'in yıkıcı şekilde ve insanları zorla evlerinden ederek gayrimeşru Yahudi yerleşimi kurmasına imkan verdi. İngiltere'yi de 100 yıldır bu zulme ortak olduğu için Filistin halkından özür dilemeye davet ediyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'da "Balfour Deklarasyonu"na tepki

CAPE TOWN (AA) - Güney Afrika'nın yasama başkenti Cape Town'da sivil toplum örgütleri, Filistin topraklarının işgaline yol açan Balfour Deklarasyonu'nu protesto etti.

Güney Afrika’da faaliyet gösteren Güney Afrika Müslüman Hukuk Örgütü (MJC) ve Kudüs Vakfı, Filistin topraklarının işgal edilmesine yol açan Balfour Deklarasyonu'nun 100'üncü yılı dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.

Kudüs Vakfı Başkanı İbrahim Gabriels, burada yaptığı açıklamada, Filistin özgürleşene kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı.

Gabriels, "Birleşmiş Milletleri ve dünya kamuoyunu Siyonist idealleri uğruna Filistinlilere uyguladığı zulme son vermesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırıyoruz. Balfour Deklarasyonu, İsrail'in yıkıcı şekilde ve insanları zorla evlerinden ederek gayrimeşru Yahudi yerleşimi kurmasına imkan verdi. İngiltere'yi de 100 yıldır bu zulme ortak olduğu için Filistin halkından özür dilemeye davet ediyoruz." dedi.

Balfour Deklarasyonu'nun 5 milyon Filistinlinin mülteci konumuna düşmesine neden olduğunu belirten Gabriels, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiltere, Filistin'deki insan hakları ihlallerini göz ardı ederek İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun ziyareti eşliğinde Balfour Deklarasyonu'nun 100. yılını kutlamış ve bu suça ortak olmuştur. Bu deklarasyon 5 milyon Filistinlinin kan ve gözyaşı akıtmasına ve mülteci durumuna düşmelerine yol açmıştır, üstelik bu zulüm hala devam etmektedir."

Yorumlar