Zerdeçalin faydaları

Zerdeçal, zencefiller familyasından sarı çiçekli ve büyük yapraklı bir bitki cinsidir. Anavatanı Güney Asya’dır.

Google Haberlere Abone ol
Zerdeçalin faydaları

Zerdeçal, zencefiller familyasından sarı çiçekli ve büyük yapraklı bir bitki cinsidir. Anavatanı Güney Asya’dır. Zerdeçalın halk arasında bilinen diğer isimleri ise zerdeçöp, safran kökü, sarıboya,  zerdeçav ve hint safranıdır.  Başta Hindistan, Pakistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir.

 Zerdaçal dünya genelinde yaklaşık olarak 4000 yıldır kullanıldığı bilinmektedir. Osmanlı dönemi de  dahil olmak üzere tüm dünyada baharat olarak kullanılmıştır. Genellikle Uzakdoğu da olmak üzere birçok hastalığa çare olarak tedavilerde kullanılmaktadır. Zerdaçalın bitki kökü geliştirilemediği için toz haricinde kullanılmamaktadır. 1900 lü yıllarda Avrupalı bir bilim adamı zerdeçalın etken maddesi olan curcuminin keşfini yaptıktan sonra ve son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda keşfedilmiş ve klinik çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Zerdaçal’ın meme kanserine neden hücreleri %75 oranında azalttığı, karaciğer kanserinin % 70 oranında azalttığı söylenmektedir. Zerdeçal bağışıklık sistemini düzelttiği için Alzheimer önlendiği de yapılan tıbbi araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır.

Genellikle tropik bölgelerde yetişen zerdeçal yüz yıllardır Hint ve Çin tıbbın da kullanılmaktadır. Aynı zamanda köri baharatının üretiminde de kullanılan zerdeçal yemek borusundaki kanser hücrelerini yok ettiği bilinmektedir. Zerdaçal prostat kanserlerinde de faydalı olduğu ve antioksidan etki olduğu için meme kanserini yenmesinde çok önemli rolü vardır. Zerdaçalın yararları fareler üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Yapılan bir başka araştırmada ise zerdaçalın kanserli tümörlerde yeni kan damarının oluşmasını önlediğini kanıtlamışlardır ve karaciğer kanserinde de tümörün % 81 oranında küçülmesini de sağlamıştır.  Zerdeçal ipek kumaş, ince derilerin boyamasın da  ve kına yapımında renklendirici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda eskiden turnusol kağıdı ( asit değerini  gösteren bir belirteçtir) yerine zerdeçal kağıdı kullanılırdı. Aynı zaman da zerdeçal yemeklerde özellikle balık çorbası, pilav, söğüş ve birçok sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılmaktadır. İsponyolların deniz mahsullerinden yaptığı ünlü “ paella” adlı yemeğinde ve Hintlilerin “ köri “ sosunda kullanılmaktadır.

Zerdeçalın faydaları

  • Zerdeçal düzenli kullanımda özellikle ayak ve kollarda ki kireçlenmeyi önler
  • Yüksek tansiyon ve kolestrolü olan hastalarda düzenli kullanımda dengeyi sağlar
  • Sindirim sistemini kolaylaştırır
  • Soğuk algınlıkların da grip, nezle, bronşit gibi rahatsızlıklarda tedavi edici etkisi vardır.doğal antibakteriyel olduğundan vücut yanıklarını ve kesiklerini tedavi edici özelliği vardır
  • Bilim adamlarının araştırmalarına göre bazı kanser hücrelerini yok ettiği ve kanseri azaltıcı özelliği olduğunu vurgulamışlardır.
  • Obetize ve aşırı derece kilolu olan insanların zayıflamısında yardımcı ve etkili olur
  • Bağışıklı sistemini güçlendirici ve hastalıkları önleyici özelliği vardır

Yorumlar