Yeşil Vadi'de hayalleri süsleyen zümrütler

Kolombiya'da Muzo Vadisi isimli yeşil vadide zümrüt madenciliği yapan köylüler, hayallerini gerçekleştirmenin umuduyla çalışıyor

Google Haberlere Abone ol
Yeşil Vadi'de hayalleri süsleyen zümrütler

Yeşil vadide Zümrüt arayanlar Kolombiya'nın Muzo Vadisi'ni yararak kendilerini yoksulluktan kurtaracak gemiyi bekliyor. Muzo, amansız mücadelelerin ezelden beri devam ettiği bir bölge.

Yıllarca yaygın olarak bilinen "dünyanın zümrüt başkenti" olan Muzo madenleri sahipleri için büyük servet üretiyor. 

1980'lerde sözde "Yeşil Savaşlar" olarak adlandırılan toprak anlaşmazlıkları, ülkenin önde gelen maden ocakları aileleri savaştığı için tam bir çatışmaya dönüştü.

O günlerde, binlerce kişi Muzo Vadisi etrafında "barequeros" - zümrüt bulmak için çöpleri karıştırıyordu. Onları aşırı yoksulluktan kurtaracak zümrütlerin kara topraklardan çıkacağı umudu hakimdi.

Yeşil Savaşlar bitti ancak, rakip grupların kıymetli taşlara ulaşabilmek için suiistimal ve cinayetler düşük seviyeli de olsa halen devam ediyor. 

Kolomb çevre kanunları, artık kumu ve kayaçların madencilik kazısından damping yapmasını yasaklamasına rağmen, madenlerin etrafındaki arazilerde ve nehirlerde bir miktar fazla artık dökülmeye devam etmektedir. Birkaç düzine zümrüt araştırmacısı, çoğunlukla çıplak ellerini kullanarak bu enkazı atıyor. Diğerleri alanı gayri resmi olarak mayınlıyor.

Zararlı böcekler, su veya hizmet kullanmadan çevredeki dağların tepelerinde gecekondu bölgelerinde zor bir varlık yaşama eğiliminde.

Çıplak bir kişi zümrüt bulursa, yeniden çalışmak ve değerli taşı artırmak için bir karveren ödeyebilir veya eğer zümrüt önemli bir değere sahipse, mücevherlerini başkent Bogota'nın sokaklarında doğrudan ticaret yapan bir tüccara satabilir. 

Bu, hem yasal hem de gayri resmi faaliyetler sistemi, Kolombiya maden ocaklarından elde edilen zenginliği hesaplamak çok zor. Bu aynı zamanda zümrüdün değeri için de geçerlidir; fiyatı renk, boyut, oyma ve şeffaflık gibi bir dizi özelliğe dayanır ve piyasayı kimin elinde tuttuğuna bağlı olarak da değişir.

Halihazırda işlenmişlerse, piyasadaki zümrütleri satmak daha kolaydır, ancak bazı alıcılar, uluslararası piyasalarda satmadan önce, bu hassas süreci kendileri denetlemek için ham ve kesilmemiş zümrütleri tercih etmekte. Kolombiyalı zümrütlerin yaklaşık yüzde 95'inin ihracatı hedefleniyor.

Kolombiya, inanılmaz derecede zengin toprakları olan ancak fakir nüfusu da çok fazla olan bir ülkedir. Kaynaklarından yararlanma hakkı, en zayıf kişinin hayatta kalmak için savaşması gereken sürmekte olan bir mücadeledir.

Yorumlar