Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişiminde ve psikolojik anlamda gelişmesine dair önemli bir adım atmaktır.

Google Haberlere Abone ol
Tuvalet Eğitimi

Tuvalet eğitimi, çocuğun sosyal gelişiminde ve psikolojik anlamda gelişmesine dair önemli bir adım atmaktır. Genelde her çocuğun tuvalet eğitimine hazır olma yaşı farklılık gösterebilmektedir. Kimi çocuklar 18-24 ay arası tuvalet eğitimine hazırken kimi çocukta ise 30 aya kadar beklemeleri gerekecektir. Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren ipuçları vardır

Çocuğunuz gündüzleri 2-3 saat arası altı kuru kalıyorsa, öğlen uykularında altını ıslatmadıysa, tuvalet ihtiyacını hareketler ve sözlerle ifade edebiliyorsa  ve tuvaleti kullanmak istiyorsa çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır demektir. Çocuğunuz eğer tuvalet eğitimine hazır değilse onu zorlayarak eğitim vermeye kalkışmayın. Bu davranış çocuğunuzu hem psikolojik olarak etkiler hem de ileri ki yaşlarda kalıcı problemlere yol açar. Yeni bir bebeğin doğumu, ailede veya çevrede ölüm ve ayrılık gibi stresli dönemler çocuğa tuvalet eğitimi vermek için uygun zaman değildir.

Çocuğunuza tuvalet eğitimini vermeye başlamadan önce ona hangi cümleleri kullanacağınıza karar verin ve çocuğun anlayabildiği kendisinin de konuşabildiği kelimeler seçin. Çocuğunuzla aynı dili konuşmanız birbirinizi anlamanız açısından çok önemlidir. Bir lazımlık alın ve oyun oynadığı odaya yerleştirin. Bunu sebebi çocuk oyun oynarken, televizyon izlerken üstüne oturup lazımlığa alışmasını sağlamaktır. Eğer çocuğunuz lazımlığa oturmuyor ise onu zorlamayın. Tuvalet ihtiyacı olduğunda size söylemesi için çocuğunuzu cesaretlendirin ve onu övün. Çocuk lazımlığa alıştıktan sonra banyoya yerleştirin ve çocuğunuzu gözlemlemeye başlayın. Yemek yedikten sonra, sabah kalktığı zaman tuvaleti geldiğine dair size söylediği zaman banyoya götürün ve lazımlığa oturtun. Çocuğunuz lazımlığa alışana kadar 2-3 dakika beklemesine izin verin.

Çocuğunuza tuvalet alışkanlığıyla ilgili bilgiler verin ve lazımlık ta oturmaya başladığı zaman onunla muhabbet edin.  Tuvaletini yaptıktan sonra poposunu önden arkaya yıkaması gerektiğini ve her tuvaletini yaptıktan sonra ellerini yıkaması gerektiğini söyleyin. Çocuğunuza popusunu  hasta olmasını önlemek için yaptığını anlatın. Ellerini yıkamasını ise mikrop kapmaması ve temizliği için yaptığını söyleyin. Bu dönemlerde çocuğunuza tuvaletini yapamadığı için bağırıp aşağılamayın. Çocuğunuzun psikolojisi için bu çok önemlidir. Eğer başarısız olduğunuza inanıyor iseniz bir psikolog desteği almaktan çekinmeyin. Unutmayın tuvalet eğitimi  verilmeye başlanılan yaş çocuğunuz gelişiminde büyük katkı sağlamaktadır.

Yorumlar