Surre Alayları geleneği Payas’ta yaşatıldı

Surre Alayları geleneği, Hatay’ın Payas İlçe Belediyesi ve Payas Müftülüğü tarafından hacı adaylarına yaşatıldı

Google Haberlere Abone ol
Surre Alayları geleneği Payas’ta yaşatıldı

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 15. ve 19. yüzyıllar arasında uygulanan Surre Alayları geleneği, Hatay’ın Payas İlçe Belediyesi ve Payas Müftülüğü tarafından hacı adaylarına yaşatıldı.

Bu yıl hacca gidecek hacı adayları Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nde bir araya geldi. Hacı adayları ilk olarak 2. Selim Camii’nde toplu namaz kıldı.

Namazın ardından, 1574 yılında hacı adaylarına hizmet için yapılmış olan, imarethane içinde yemek ikramı yapıldı.

Payas Müftüsü Sezai Erdal, hac farizası konulu önemli açıklamalarda bulundu. Hacı adaylarına, Osmanlı döneminde, üç ayların diğer zamanlardan çok daha farklı yaşandığı, İstanbul’dan yola çıkan surre alaylarının Payas Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nde birkaç gün misafir edildiği, külliyenin arastası içinde bulunan dua kubbesinde toplu duaların yapıldığı surre alayları geleneği anlatıldı. Külliyedeki dua kubbesi altında toplanan hacı adayları, çarşı esnafı, Payas Belediyesi ve Payas İlçe Müftülüğü personeli birlikte toplu dualar yaparak geleneği yaşattı.

Payas Belediyesi Başkanı Bekir Altan, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Ecdadımız Mekke’nin, Medine’nin yıllık ihtiyaçlarını karşılamak ve Kabe’nin örtüsünü İstanbul’dan Mekke’ye götürmek için kervanlarla yola çıktıklarında, birkaç gün Payasımızdaki Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nde misafir ediliyordu. Peygamber Efendimizin kutsal emanetleri de Kabe’den İstanbul’a götürülürken, yine Payas’ta misafir ediliyordu. İşte o yüzden Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’ne ’kutsal mekan’ diyoruz. Rabbime şükürler olsun, bu güzel mekanı tarihi misyonuna kavuşturduk. Bugün, hacı adaylarımız, Payas İlçe Müftülüğümüz ve çarşı esnafımızla birlikte ecdadımızın Surre alayları geleneği yaşatıldı, mübarek dualar eda edildi, Rabbim dualarımızı kabul eylesin.”

Payas İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden gelen doktor ve hemşirelerin sağlık konusunda broşürler eşliğinde bilgilendirdiği hacı adayları, sohbetler ve istişareler yaparak külliyenin dua kubbesi altında dualarla uğurlandı.

Yorumlar