Sünnet

Sünnet; Kelime anlamı izlenen yol ve gidiş demektir. Peygamber efendimiz, Hz. Muhammet (SAV)’in bizlere örnek olması açısından farz ve vaciplerin dışında yapmış olduğu fiillerin veya söylediği sözlerin tümüdür. Diğer tabiri ise yine peygamber efendimizin

Google Haberlere Abone ol
Sünnet

Sünnet; Kelime anlamı izlenen yol ve gidiş demektir. Peygamber efendimiz, Hz. Muhammet (SAV)’in bizlere örnek olması açısından farz ve vaciplerin dışında yapmış olduğu fiillerin veya söylediği sözlerin tümüdür. Diğer tabiri ise yine peygamber efendimizin yaptığı erkek çocuklara yapılan cerrahi müdahaledir.

İslam dinine göre, temel olan üç ana unsur bulunmaktadır. Bunlar; farz, vacip, sünnettir. Farz; Allah'ın yapılmasını emrettiği ve yapılmadığı takdirde sonu azap olan görevlerdir. Vacip; yapılması farz kadar kesin hükümlere bağlı olmamakla beraber yapılması emredilen görevler bütünüdür. Farzı terk eden dinden çıkar, vacibi terk eden dinden çıkmaz ama günaha girer, fakat sünneti terk eden bu işten alacağı sevabı alamaz. Peygamber efendimizin ahrette kendine inanan ve sünnetine riayet edenlere şefaatçi olacağı hesaba katılırsa sünnete riayette bir nevi gerekliliktir. Kuran ayetleri dışında peygamber efendimizin bizlere örnek teşkil etsin diye söylediği sözlere de “Hadisi Şerif” denir. Bunlara uymakta sünnettir.

Diğer bir sünnette ki bu özellikle erke çocukları için çok önem taşır. Herkes için korkulu bir rüyadır. Ama sıhhat açısından gerekli bir uygulama olduğu asırlar sonra tıp adamlarınca ispat edilmiştir. Bunlar; başta idrar yolları enfeksiyonu olmak üzere, tıkanmış idrar deliğinin açılması, galansta ( Penis başı) deri altında kireç birikmesi gibi. Önümüze çıkmıştır. Yeni doğmuş çocuğu sünnet ettirirler. Bunun tıbben gerekliliği; idrar kanalı tıkalı olduğu için, bebek idrarını dışarı atamaz. Yapılan sünnet sayesinde, bu aksaklık giderilir. O yılların teknolojik olanakları göz ününe alındığında ve günümüzle karşılaştırıldığında, hiç enfeksiyon kaptırmadan yapabilmiş olmaları büyük bir mucizedir. Sünnetin yapılışı; babalarımız dedelerimiz hep söylerler, “namussuz sünnetçi bir çaldı usturayı kesti attı”. Evet eskiden öyleydi ama günümüzde tıbbi olanaklar gelişti. Sünnet genelde lokal anestezi yöntemi ile yapılır. Önce organın sinirlerine uygulanır. Ardından “koter” dediğimiz bir elektrikli kesici aletle deri kesilir. Bu koter kesim esnasında kanamayı önlemek amacıyla, kesilen bölgedeki sinir uçlarına kaynak yapar.  Kaynama sağlıklı olması açısından belli bölgelere dikiş atılır. Bu dikişler kendiliğinden atabilen dikişler olmalıdır. Sonra üstüne iltihap önleyici pomat sürülerek sünnet tamamlanır. Sünnetin iyileşme dönemi takribi bir haftadır. Bu süre zarfında çocuk gayri sıhhi ortamlardan uzak tutulmalı, günlük olarak sünnet bölgesi antiseptik solüsyonla temizlenmelidir.

Toplumumuzda erkekliğe ilk adı olarak nitelendirilen sünnet, eski çağlarda kız çocuklarına uygulanırdı. Bu yanlış bir uygulama olup tıbbi acıdan oldukça sakıncaları olan bir durumdur. Ama maalesef günümüzde bazı ilkel topluluklarda hala devam etmekte ve birçok kız çocuğu sırf bu yüzden hayatını kaybetmektedir. Biz Müslümanlara emredilen sünnet Müslüman olmayan toplumlarca da uygulanan gayet sağlıklı ve tıbben faydalı bir cerrahi uygulamadır.

Yorumlar