Papatyanın Faydaları

Papatya kadınların en sevdiği çiçekler arasında yer alan, ayrıca siyah çaydan sonra ülkemizde en çok tüketilen çaylardan biridir.

Google Haberlere Abone ol
Papatyanın Faydaları

Papatya kadınların en sevdiği çiçekler arasında yer alan, ayrıca siyah çaydan sonra ülkemizde en çok tüketilen çaylardan biridir. Yapılan bilimsel araştırmalar papatyanın uyku sorununa, sinirleri yatıştırmaya, soğuk algınlığına ve mide sorunlarına kadar birçok konuda faydalarının bulunduğunu ortaya koymuştur. Papatyanın bu kadar faydasının bulunması modern tıp alanında da birçok ilacın içeriğinde yer almasına olacak sağlamaktadır. Papatya türleri Roman ve Alman olmak üzere ikiye ayrılır. Fakat yapılan araştırmalar sonucu ülkemizde daha çok Alman papatyası kullanıldığına rastlanmıştır. Sağlıktan, güzelliğe kadar birçok alanda etkisi olan papatyanın fayda sağladığı alanları bu yazımızda anlatacağız.


Papatyanın Faydaları Nelerdir?
  • Papatya uyku sorununun giderilmesinde çok faydalı bir bitkidir. Birçok kişi sinir ve stres sorunundan kurtulmak için papatya çayını kullanmaktadır. Papatya uykusuzluk çeken kişilerin uykusunu düzenler ve gece boyunca rahat bir uyku uyumayı sağlar.
  • Papatya vücuttaki iltihabı gidermeye yararlıdır ve öksürüğü kesme özelliği bulunur.
  • Papatyanın faydaları arasında mide ve bağırsak iltihabını gidermesi de yer almaktadır. 
  • Yemeklerden sonra bir fincan papatya çayı tüketimi sindirimi kolaylaştırmaya fayda sağlamaktadır.
  • Papatya çok iyi bir adet düzenleyicidir ve bayanların regl döneminde yaşadıkları stresi gidermeye birebirdir. Yemeklerden 30 dakika sonra içilen bir fincan papatya çayı rahatlatıcı etkisi ile fayda sağlamaktadır. Adet dönemi yaklaşınca papatya çayı kullanmaya başlamak bu dönemin daha stressiz geçmesini sağlar.
  • Papatyanın mikrop öldürücü etkisi bulunmaktadır.
  • Papatya diş etlerine faydalıdır. Papatya kaynatılarak suyu soğumaya bırakılır ve bir müddet sonra papatya suyu ile ağızda gargara yapılması diş sağlığı açısından çok faydalıdır.
  • Dermatit, egzama ve bu tür alerjik etkileri olan rahatsızlıkları azaltmada faydalıdır. Ayrıca boğazda oluşan ağrılar bir iki fincan papatya çayı içilmesi ile rahatlama sağlar.
  • İştah kesikliği durumunda papatya iştah açıcı özelliği ile fayda sağlamaktadır. Özellikle çocuklarda iştahı açması amacıyla ufak bir fincan papatya çayı tavsiye edilmektedir.
  • Papatyanın faydaları arasında sağlık açısından en önemlisi basura iyi gelmesidir. Papatya merhemi ve papatya banyosu basur için çok etkilidir.
  • Papatya sinüzit ve migren ağrılarında baş ağrısını gidermede etkili olmaktadır.
  • Papatya özellikle saç bakımında kullanılan en doğal ve en kolay bitkisel bakım yöntemlerindendir. Saça parlak bir görünüm kazandıran papatya, saç rengini açma ve saç derisinde meydana gelen kaşıntıları yok etmede etkilidir.
  • Papatya bebeklerde çok az miktarda ishal ve ateş tedavisinde kullanılarak fayda sağlamaktadır. Fakat burada papatya kullanımını abartmamak gerekmektedir.
Papatya Çayı Nasıl Hazırlanır?1 bardak kaynar suya 2-3 çay kaşığı kurutulmuş papatya ekleyerek yaklaşık 5 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Daha sonra bir süzgeçte papatyayı süzerek papatya çayı hazırlama işleminizi kolayca tamamlayabilirsiniz. Sade kullanmada zorluk yaşıyorsanız 1 kaç damla bal ya da limon ekleyerek hafif bir tatlandırma yapabilirsiniz. 

 

Yorumlar