Papatya Çayı

Papatya çayının kökeni eski mısıra dayanmaktadır. Halk güneş tanrısı RA için düzenlenen törenlerde papatya çayı kullanılırmış.

Google Haberlere Abone ol
Papatya Çayı

Papatya çayının kökeni eski mısıra dayanmaktadır. Halk güneş tanrısı RA  için düzenlenen törenlerde papatya çayı kullanılırmış. Bu çağlarda mumyalama ve çeşitli hastalıkların tedavisinde de papatya çayı kullanılırmış.antik yunan da güneş çarpması ve ateşli hastalıkların tedavisin de kullanılırmış 1600 lü yıllardan itibaren sindirim sistemi üzerinde ki etkisi keşfedilmiş ve uyku sorunları, sinir hastalıkların da kullanılmaya başlanmış.

Papatya çayının latince ismi “ Compositae” dir. Ülkemiz de ise babunç, tıbbi papatya ya da sadece papatya olarak da adlandırılmaktadır. Papatya genelde ormanlarda, eğimli topraklarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam tarlalarında da yetişmektedir. Yabani papatya ile arasında ki fark sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve daha güzel oluşudur. Papatyalar sapsız olarak mayıs ayından ağustos ayına kadar öğlen güneşinde toplanmalıdır. ABD  merkezli araştırma şirketi “ foundation ” yaptığı araştırmalar sonucu tüm dünyada her gün bir milyon papatya çayı tüketilmekte. Papatya bitkisinin bu kadar çok kullanılmasının bir sebebi de tıbbi ilaçların içinde papatya maddesinin olmasıdır.

Papatya çayının faydaları

 

  • Uyku bozuklukları tedavisin de kullanılır
  • Romatizma hastalıklarında kullanılır
  • Alerji belirtilerini hafifletir
  • Mide yanmalarını, kasılmalarını ve gaz sancısını engeller
  • Boğaz iltihaplanmasında tedavi amaçlı kullanılır
  • Adet dönemi sancılarını hafifletir
  • Sırt ve bel ağrılarını giderir
  • Diş eti problemini ortadan kaldırmaya yardımcıdır
  • Mide bulantılarını engeller

 

Papatya çayı tüm dünya genelinde hastalıkların tedavisi için en çok kullanılan bitki özelliğini kaybetmemiştir. İçinde yüksek derece de fosfor bulunduğundan kemiklerin güçlenmesi ve ruhsal sorunlar da , antioksidan etkisiyle de kanserle mücadele de özellikle kullanılmaktadır. Papatyanın ortasında bulunan sarı bileşenden dolayı cildin yumuşamasını akne ve sivilceleri yok etmesinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Papatya çayı cilt  iltihaplanmasında, egzama ve mantar gibi hastalıkların tedavisin de yardımcı ilaç olarak kullanılmaktadır. Papatya çayını kepek sorunlarında da kullanabilirsiniz.  Papatya çayıyla duştan çıkmadan önce saçınızı yıkayabilirsiniz.

Papatya çayının yan etkileri olmamakla beraber yaş, kilo ve sağlık durumuna bağlı olarak bir doktora danışabilirsiniz. Papatya çayı sindirim sisteminde ki etkisi nedeniyle çok sık tüketilmemelidir. Uzmanlar günde en az 3 bardak ve haftada 3 gün kullanılmasını önermektedirler. Şeker hastaları papatya çayını çok fazla tüketmemelidirler. Çünkü  ilaçlarla beraber papatya çayı kullanıldığı taktirde kan şekerinin düşmesine sebep olabilir.

Papatya çayı nasıl hazırlanır

3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya çiçeğinin üzerine yarım litre kaynar su dökün  ve 5-10 dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra papatya çayını süzün ve tatlandırmak için 2-3 damla limon suyu ilave edin. Günde en fazla 3 bardak tüketmeye çalışın.

Yorumlar