Ortalama Uyku Süresi 75 Dakika Kısaldı

Prof. Dr. Murat Aksu, araştırmalara göre son 50 yıl içinde endüstriyel toplumlarda uyku süresinin 75 dakika kısaldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Ortalama Uyku Süresi 75 Dakika Kısaldı

Bunun sebebinin, insanların çalışmaya ve tüketmeye yönlendirilmesi olduğunu, uykudan çalınan zamanın mutluluğu engelleyeceğini ifade ederek, çok çalışma, çok tüketme ve çok alışveriş yapma düzeninin büyük bir depresyona sürüklediğini ve gelecekte de sürükleyeceğini ifade etti.

“Uykunun, insanın yaşamında önemli yeri vardır.” diyen Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı ve Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aksu, uykunun aynı zamanda öğrenme ve hafızanın oluşmasında önemli bir etken olduğunu söyledi. Dünyanın tek enerji kaynağının güneş olduğunu hatırlatarak, “Tek enerji kaynağına bizler ve bütün canlılar, yaşamımızın yarısında ulaşabiliyor. Yarısında ulaşabildiğimiz enerji kaynağından sağlanan enerjiyi, tüm yaşamamızda enerji kaynağına ulaşamadığımız zamanda da kullanmamız gerekiyor. Uyku ve uyanıklığının içinde bulunduğu, enerjimizi güneşe ulaşamadığımız zaman da verimli bir şekilde kullanmamızı sağlayan sistem vardır. Uyku, bu sistemin bir parçasıdır. Yaşam içinde, yaşamdan en uzak görünen dönemdir. Uyuyan bir kişiyi, yaşamımız sırasında en çok ölmüş bir kişiye benzetebiliriz. Ölümle uyku arasındaki fark, ölümde hiçbir organda hiçbir fonksiyon yoktur, geri dönüşü yoktur, uykunun geri dönüşü mevcuttur.” şeklinde konuştu.

Kişinin ideal uyku süresinin, doğumunda genlerinde belirlendiğini söyleyen Aksu, “İdeal uyku süresini değiştiremeyiz. Kişilere göre uyku saati değişir. Bir gün önceden uykusuz kalmamışsanız, ertesi gün aktivitenizi yapmanız için gereken, sizin için ideal uyku süresidir. Toplumun yüzde 94-95’inde bu süre, yani uyku süresi 7 ile 8 saattir. Bazı kişiler kısa uyuyabiliyor. Bu kişilerin bellek fonksiyonlarında bir karar değişikliği olmaz ama 8 saat uykuya ihtiyacı olan kişi 4 saat uyuyorsa bilinç olarak bütün fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Karar vermeyi olumsuz etkiler.” dedi. İnsan bedeninde ve diğer bazı canlılarda da mevcut olan durumun kesintisiz bir uyku ihtiyacı olduğuna, uykunun bazı dönemlerinin oluşması için öncesinde bir uyku süresi olması gerektiğine dikkat çekti.

Murat Aksu, son 50 yıl içinde insanların uyku süresinin 75 dakika kısaldığını belirterek, “Bu neden oluyor? Aslında endüstriyelleşmekten oluyor. Kapitalist düzen bize şunu söylüyor: Çalışın, çalışın, çalışın. Sonra ne yapacağız? Sonra tüketin. Düzen, 'Tek mutluluk kaynağı tüketmektir.' diyor. Çalışmak ve tüketmek için uykunuzu daha az uyuyun ve daha çok çalışın, kalan zamanınızda da alışveriş yapın. Bu şekilde endüstriyelleşmiş toplumda bizim uyku süremizin kısaldığı daha net görünüyor ancak bu, sağlıklı ve mutlu bir toplumun göstergesi değil. Bize mutluluk olarak gösterilen ev, araba, kıyafet ve çanta almaktır. Bu mu istediğimiz mutluluk? Değil. Uykudan fedakârlık ederek bu mutluluğu elde ettiğimizde, biz ne zaman bir depresyon yaşayacağız bilmiyoruz. Bunun örneklerini görmek de mümkündür.” diye konuştu.

Yorumlar