Mutluluk Hormonu 'serotonin' nedir

Ruh halimizi ve psikolojimizi oldukça etkileyen mutluluk hormonu ''Serotonin'' adıyla bilinmektedir.

Google Haberlere Abone ol
Mutluluk Hormonu 'serotonin' nedir

Ruh halimizi ve psikolojimizi oldukça etkileyen mutluluk hormonu ''Serotonin''  adıyla bilinmektedir. Mutluluk hormonu kişilerde vücut tarafından oluşturulmaktadır ve gıdalardan alınamayan bir hormondur. Tamamen vücudun işlevsel yapısıyla alakası bulunmaktadır. Mutluluk hormonu kişide mutluluk, zinde bir yapı ve kişinin kendisini enerjik hissetmesini sağlayan bir hormondur. Mutluluk hormonu yapısal olarak nörotransmit bir yapıya sahiptir. Kişinin beyni serotonin hormonu salgıladığı sürece kan damarları kasılarak daralır, serotonin düzeyinin azalmasına bağlı olarak kan damarları genişleme göstermektedir. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda mutluluk hormonunun depresyon, migren, obezite gibi daha birçok rahatsızlığa ve en önemlisi kişide strese neden olduğu bilinmektedir. Serotonin uyku düzeni, seksüel enerji, kişinin ruh hali ve aşırı yeme içme ihtiyacı gibi isteklerini etkileyen en önemli faktörler arasındadır. 

Mutluluk hormonu düşük salgılandığında kişide mutsuzluk, stres, sinir, huzursuzluk ve ruh halinde bozukluk görülmektedir. Doğal olarak serotonin düzeyinin düşmesi ile kişinin ruh hali ve morali etkilenmektedir. Mutluluk hormonu yetersiz olduğunda kişilerde depresyon, sinir, yeme bozuklukları, obezite gibi sorunlar baş göstermektedir. Özellikle migren atağı sırasında seretonin düzeyi yükselmekte, atak sonrası ise serotonin düzeyi düşmektedir. Kalp krizi yaşayan birçok hastada hastanın moralsiz olduğu ve yapılan araştırmalar sonucu idrarında serotonin atıldığı belirlenmiştir. Aç kalma, stres, yorgunluk, yüksek ışık ve yoğun çalışma sonrası kişilerde mutluluk hormonu düzeyinin düştüğü görülmektedir. Kişinin vücudunda yeterli miktarda mutluluk hormonu salgılanması sonucu, kişide düzenli uyku uyuma, iştahın düzene dönmesi, yüksek moral, enerji düzeyinin artması gibi durumlar söz konusu olmaktadır. 

SEROTONİN EKSİKLİĞİNİN NEDEN OLDUĞU AKSAKLIKLAR

  1. Kişide endişe ve kaygıya neden olmaktadır,
  2. Depresyon ve moral bozukluğu görülmektedir,
  3. Mutluluk hormonu migren rahatsızlığının baş düşmanıdır,
  4. Kişide cinsel işlev bozukluğu yaratmaktadır,
  5. Akıl hastalığı ve panik atak gibi rahatsızlıklara neden olduğu bilinmektedir,
  6. Dikkat azalması, duygusal bozukluklar ve saldırgan davranışlara neden olmaktadır,
  7. Çocuklarda ve özellikle ergenlik dönemi yaşayan gençlerde ruh hastalıkları ve çöküntüler yaşanmasına neden olmaktadır,
  8. Orta yaşlardaki kişilerde Alzheimer rahatsızlığına yol açmaktadır,
  9. Özellikle kişilerde oluşturduğu olumsuz etkiler intihar davranışına kadar ileri gidebilmektedir.

MUTLULUK HORMONUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Mutluluk hormonu kişilerde görülen stres, kan şekerinin düşmesi ve regl döneminde görülen östrojen hormonu düşüklüğü gibi nedenlerden dolayı düşmekte ve kişileri olumsuz yönde etkilemektedir. Aynı şekilde kadınlarda östrojen hormonunun artması da mutluluk hormonunun yükselmesini sağlayan faktörler arasındadır. Özellikle bayanlar arasında geçen ''çikolata yiyelim mutlu olalım'' fikrini duymuşsunuzdur. Bu doğru bir düşüncedir çikolata gibi amin içeren gıdalar da mutluluk hormonunu yükselterek kişilerde olumlu sonuçlar yaratmaktadır.

MUTLULUK HORMONUNU YÜKSELTMEK İÇİN NE YAPMALI?

  1. Özellikle çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. 
  2. B grubu vitamin içerek yiyeceklerden demir, çinko ve magnezyum içerenleri tüketmeye çalışın.
  3. Yemeklerde deniz tuzu kullanarak, bol bol su içmek oldukça fayda sağlamaktadır.
  4. Yumurta, badem, fıstık,  süt, peynir, tavuk, muz, kakao gibi yiyecekleri tüketmeye özen gösterin. 
  5. Şeker içeren ürünlerden, alkolden ve katkı maddesi içeren yiyecekleri tüketmekten uzak durun. 
  6. Günde 15 dakika ayırarak gözünüzü kapatın ve beyninizi dinleyin. Stresten uzak durmaya ve hayatın tadını çıkarmaya çalışın.

Yorumlar