Kurban Bayramının anlamı ve neden kutlanır

Tüm dünya Müslümanları gibi ülkemizde de Kurban bayramı kutlanacak, niyeti olanlar kurban kesip akrabalara, komşulara, muhtaç insanlara dağıtacak, yakınlarının mezarlarını ziyaret edecek

Google Haberlere Abone ol
Kurban Bayramının anlamı ve neden kutlanır
Kurban bayramının anlamı ve neden kutlanır

Kurban bayramı bize neyi öğretiyor?


Ramazan bayramını kutladığımız bugünlerden sonra sırada Kurban bayramı geliyor. Tüm dünya Müslümanları gibi ülkemizde de Kurban bayramı kutlanacak, niyeti olanlar kurban kesip akrabalara, komşulara, muhtaç insanlara dağıtacak, yakınlarının mezarlarını ziyaret edecek,  Hac ziyaretinde olanlar bu günde Mina'da şeytanı simgeleyen sütunları taşlayacak, kurbanlarını kesecek, saçlarını kestirecek ve Hac ziyaretinin esaslarını yerine getirecek. Allah herkesin bayramın mübarek etsin. Kurban Bayramı İslam'ın Ramazan Bayramı ile beraber iki büyük bayramından biri. Yani İslama göre yılda iki önemli bayram varsa, bunun biri Kurban bayramıdır. Bir ay nefisle mücadelenin sembolü olan orucun sonucu olarak kaydedilen Ramazan Bayramı'nın önemi anlaşılsa da, çoğu zaman koyun ve koç kesmekle sınırlı Kurban Bayramı'nın vücûb derecesini  herkes anlayamıyor. Molla Nasreddin demişken, bin yıllardır kutlanan bu bayram öyle bir koyunun üstündəmi berqerardir? Bu soruya en iyi cevap Ali Şerieti'nin "Hac" kitabının "Kurbanlık" bölümünde verilmiş.. Kurban Bayramı sadece Allah yolunda hayvan kesmek değil. Kurban Bayramı Allah yolunda insanın en çok istediği arzusundan, isteğinden, değerinden, nimetinden geçebilmesi, onu kurban vermeye hazır olmasının sembolüdür. Kurban Bayramı bize Hz. İbrahim peygamberden yadigar kaldı. Ömrü boyunca Allah yolunda çalışan, mücadele eden, bu mücadelesi zamanında defalarca hayatından, mal devletinden, ailesinden geçmeye hazır olan, oda atılarak yakılmaya mahkum edilen, fakat Allah'ın mucizesi ile oradan sag çıkan Hz. İbrahim ihtiyar yaşlarına kadar çocuk sahibi olamıyor, hayatın belki de bu en tatlı nimetinden mahrum oluyor. Fakat ihtiyar zamanında Allah Teâlâ yine bu nimeti ona ihsan eder - onun İsmail adında oğlu olur. Hz. İbrahim tüm sevgisini ona atar, İsmaili ihtiyar zamanında ona verilmiş bir nimet olarak görüyor. Fakat henüz bilmiyor ki, İsmail, ona verilmiş son ve en önemli sınavlardan biri olacak. Öyle bir deneme ki, daha önce inanç, Allah'ın emrine göre vatanından göç etmesi, takip edilmesi, ateşe atılarak yakılması bu denemenin yanında küçük görünecek. İsmail büyüyüp delikanlı olur. Babasının gurur yerine dönüşür. Babası onun geleceği hakkında neler düşünüyor .. Ve böyle bir zamanda, Allah Teâlâ Hz. İbrahim'e vahiy göndererek onun son denemesini ilan ediyor - İsmail Allah yolunda kurban kesilmelidir. Babanın ne hisler geçirdiğini hayal etmek gerçekten zordur. Şeytanın onu bu adımdan sakındırması için nelere el attığı da bilinmektedir. Şeytan İbrahim'in baba hisleri ile oynayarak bu emirden vazgeçmeye, İsmail'i can sevgisiyle şirklendirerel babasından onu kurban kesmemesini talep etmeye, İsmail'in annesi Haceri de oğlunu İbrahim'le bırakmamaya çağırır. Fakat çok büyük değerler - yaşam ve evlat sevgisi ile Allah emri arasında seçim zorunda kalan bu üç kişinin hiçbiri ona tabi olmuyor ve hepsi Allah'ın emrine boyun eğiyor. Deneme,

Hz. İbrahim bıçağı İsmail'in boğazına dayayıp kesmek için devam ediyor. Sadece bundan sonra Allah Teâlâ bu emrin sadece deneme olduğunu belirterek, İsmail yerine koç kesmesini söyler. Ömrü boyunca dünyaya kıymet vermeyen Hz. İbrahim, böylece, bu dünyada en sevdiği yegane nimet ile - oğlu ile imtihan edilir ve Allah yolunda oğlundan da geçmeye hazır olduğunu göstermektedir. Her birimiz de böyleyiz. Bu dünyada bir şeyi seviyoruz. Bizim için hayati öneme ne sahip. Kimisi için para, mal devlet, kimine görev, şöhret, kimine başka bir şey. Hepimizin kalbinde bu dünyada sevdiğimiz bir veya daha fazla "İsmailimiz" var. Kurban Bayramı bize bu içteki "İsmailden" Allah yolunda geçmeye hazır olmayı öğretir. Hz. İbrahim kendisinden sonra gelen tüm İbrahimi dinler takipçilerine, öncelikle ise bu dini en kâmil şekilde kolladığımız iddia eden biz Müslümanlara muhteşem bir ders verdi. Bu ders - Allah'ın emri olan yerde, bu dünyaya bağlı her şeyden, ne kadar değerli olursa olsun geçmeye hazır ol dersidir. Bu ders sınavın hiçbir zaman kurtarmaması dersidir, bu ders Allah'a en yüksek yakınlık Gürb  dersidir. İşte bundan dolayı Allah Teâlâ bu günü, yılın diğer günleri içinden seçerek iki büyük bayramından biri ilan etmiş, İbrahim'in bu kurbanının anısını yaşatmayı ve gerekirse yaşaya bilmesini bize tavsiye etmiştir. (1) "Kurban" - Arapça "qürb" - "yakınlık" kelimesinin en yüksek makamıdır ve "(Allah'a) en yüksek derecede yakın olmak" anlamına geliyor.

Yorumlar

Sevil gunes Çok güzel anlatilmis
Sevil gunes
Sevil gunes Çok güzel anlatilmis kurban bayramının gerçek anlamı budur başka anlatımlarda da okudum gerçekle fazla alakası yok mesela Hz İbrahim'in oğlunu rüyasında bogazlamasi uyandığında bunu yapmaya çalışması gibi bunlar gerçek anlamı degildir.
Sevil gunes Çok güzel anlatilmis kurban bayramının gerçek anlamı budur başka anlatımlarda da okudum gerçekle fazla alakası yok mesela Hz İbrahim'in oğlunu rüyasında bogazlamasi uyandığında bunu yapmaya çalışması gibi bunlar gerçek anlamı degildir.